London: Damask koristi hemijsko oružje

Američka obavještajna zajednica vjeruje da je sirijska vlada upotrijebila manje količine plina sarina protiv pobunjenika, kazao je Chuck Hagel (Getty Images)

Velika Britanija ima “ograničene, ali uvjerljive” dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, uključujući gas sarin, saopćio je u četvrtak Foreign Office nakon slične izjave američkih zvaničnika.

“Imamo ograničene, ali uvjerljive informacije iz različitih izvora koji pokazuju upotrebu hemijskog oružja u Siriji, uključujući sarin”, saopćila je glasnogovornica Foreign Officea, a prenio AFP.

U saopćenju Foreign Office ocjenjuje situaciju kao “izuzetno zabrinjavajuću”, ukazujući da je upotreba hemijskog oružja “ratni zločin”.

“Obavijestili smo svoje saveznike, partnere i UN o ovoj informaciji i radimo aktivno da dobijemo više i bolje informacije”, navodi se u saopćenju.

Bijela kuća u četvrtak je potvrdila da je obavijestila zastupnike u Kongresu o mogućnosti da je režim Bashara al-Assada u Siriji u manjoj mjeri upotrijebio hemijsko oružje, te naglasila da te vijesti još nisu dovoljno istražene, prenosi Hina.

Naše obavještajne službe zaključile su da je sirijski režim upotrijebio manju količinu hemijskog oružja, prije svega sarin“, objavila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden, nakon što je ministar odbrane Chuck Hagel otkrio tu informaciju tokom posjeta Abu Dhabiju.

Objasnila je da procjene obavještajnih službi nisu dovoljne.

Američki ministar odbrane Hagel rekao je u četvrtak da američka obavještajna zajednica vjeruje da je sirijska vlada upotrijebila manje količine plina sarina protiv pobunjenika koji pokušavaju svrgnuti vladu Bashara al-Assada.

Dopis Kongresu

“Bijela kuća je jutros poslala dopis nekolicini članova Kongresa o temi upotrebe hemijskog oružja u Siriji. U dopisu se navodi da je američka obavještajna zajednica procijenila da je sirijski režim upotrijebio manju količinu hemijskog oružja u Siriji”, rekao je Hagel novinarima koji su putovali sa njim.

On je rekao da je u pitanju upotreba plina sarina, javio je Reuters.

Procjene američkih obavještajnih službi dijelom se temelje na uzorcima s ljudi, rekla je glasnogovornica NSC-a, ureda za vanjsku politiku predsjednika Baracka Obame.

“Naše se procjene moraju temeljiti na procjenama obavještajnih službi kada pokušavamo dobiti vjerodostojne i provjerene podatke”, dodala je.

Objasnila je da lanac prijenosa uzoraka nije jasan i ne mogu potvrditi o kakvoj se izloženost sarinu radi.

Predsjednik Obama više je puta upozorio Assadov režim na nedopustivost upotrebe hemijskoj naoružanja i rekao da bi to bila teška i tragična pogreška.

Jedan visoki američki zvaničnik izjavio je u četvrtak da su “sve opcije na stolu”, ako se potvrde informacije da je režim u Siriji koristio hemijsko oružje protiv pobunjenika u toj zemlji. 

Crvena linija

Kako prenosi agencija AFP, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika u Washingtonu, američke vlasti žele da budu apsolutno sigurne da je vlast Bashara al-Assada koristila tu vrstu oružja, prije nego što se zaključi da je zvanični Damask “prešao crvenu liniju”, što bi moglo da znači moguću vojnu akciju SAD. 

“Konsultirat ćemo se sa našim prijateljima i saveznicima iz međunarodne zajednice, kao i sa sirijskom opozicijom da bismo odlučili u kom pravcu da ide dalja akcija”, naveo je on. 

Ovaj zvaničnik nije želio da govori o tome kakva bi odluka mogla da bude donijeta. 

“Neću da govorim o mogućim hipotetičkim mogućnostima u ovom trenutku”, kazao je on, ali je istakao da su “sve opcije na stolu”.

Predsjednik SAD-a Barack Obama ranije je kao “crvenu liniju” za američko nemiješanje u konflikt u Siriji isticao nekorištenje hemijskog oružja. 

Poruka McCaina

Republikanci u Kongresu, među kojima je najglasniji nekadašnji predsjednički kandidat te partije i senator iz Arizone John McCain, smatraju da je upravo sada režim u Damasku prešao tu liniju. 

“Mislim da je očigledno da je crvena linija prekoračena. Mi moramo da imamo operativne mogućnosti da osiguramo skladišta tog oružja, jer ne smijemo da dozvolimo da ono padne u pogrešne ruke, što je slučaj sa mnogim učesnicima u sirijskom sukobu”, zaključio je McCain. 

Sarin je bezbojna, bezmirisna tečnost koja se koristi kao hemijsko oružje. U UN-ovoj rezoluciji, klasificiran je kao oružje za masovno uništenje i njegova proizvodnja i skladištenje su zabranjeni.

Međunarodne humanitarne organizacije procjenjuju da je od početka sukoba u Siriji, u martu 2011. godine, poginulo skoro 70.000 ljudi. 

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO