Katapult, oružje sirijskih pobunjenika

Za gume katapulta koristili su gume od kamiona, a tijelo su napravili od drveta (Anadolija)
Za gume katapulta koristili su gume od kamiona, a tijelo su napravili od drveta (Anadolija)

Sirijski pobunjenici, koji se više od dvije godine bore protiv vojske lojalne Vladi predsjednika Bashara al-Assada, odlučili su probleme naoružanja i municije riješiti vlastitom proizvodnjom.

Vojnici Slobodne vojske Sirije su u vlastitoj režiji proizveli katapult, javlja agencija Anadolija.

Za gume katapulta koristili su gume od kamiona, a tijelo su napravili od drveta.

Kao eksploziv koriste prirodni gas ili, kako sami kažu, “kuhinjski plin”.

Opozicioni aktivisti su zbog neimaštine primorani da pronađu alternativne načine zaštite, zbog čega često nastaju “novi” izumi.

Ranije su pravili oružje od cijevi za vodu.

Tuneli u osvojenoj Otaibi

Vladine snage vratile su punu kontrolu nad Otaibom, nedaleko od Damaska, gdje su otkriveni brojni tuneli koje su pobunjenici koristili za snabdijevanje oružjem i municijom iz susjednog Jordana, javila je u četvrtak državna novinska agencija Sana.

“To je ogromna pobjeda za režim i veliki udarac za opoziciju, koja je sada u opasnosti od gubljenja drugih gradova i sela oko Damaska”, izjavio je direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman, prenio je Tanjug.

Abdel Rahman je naveo da je vojska u srijedu navečer vratila kontrolu nad tom strateški važnom tačkom istočno od Damaska, na putu koji povezuje prijestolnicu sa međunarodnim aerodromom, što će otežati odbranu uporišta pobunjenika u južnom predgrađu Duma, Harasta i u drugim mjestima.

Zvanični sirijski mediji navode da su otkriveni brojni tuneli za prenos oružja i municije iz susjednog Jordana, udaljenog otprilike 160 kilometara.

Gubitak izvora snabdijevanja najveći je udarac opozicionim snagama u pokušaju da svrgnu režim sirijskog predsjednika Assada, navodi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO