Izrael odobrio uvid u e-poštu stranaca

Prošle godine izraelske sigurnosne službe su nekim strancima naredile da otvore svoju elektronsku poštu na aerodromu Ben Gurion (AP)

Izraelskoj unutrašnjoj sigurnosnoj službi dozvoljeno je da zahtijeva uvid u elektronsku poštu (e-mail) osoba koje se učine sumnjivim kada stignu na aerodrom u toj zemlji.

Takvu praksu odobrio je u srijedu uvečer izraelski vrhovni tužilac Yehuda Weinstein, uprkos protestima organizacija boraca za ljudska prava.

“Prijetnja iskorištavanja stranih građana u terorističke svrhe je rastući trend”, rekao je Nadeem Abboud iz Ureda vrhovnog tužioca, objasnivši da će se mjera primjenjivati u izuzetnim slučajevima i u prisustvu sumnjive osobe. Ovim ovlaštenjem se, međutim, ne dozvoljava da službenici sigurnosti zahtijevaju lozinke ili bilo koju drugu informaciju koja bi omogućila pristup pripadnicima sigurnosne službe Shin bet.

“Invazivna mjera”

Strani putnici mogu da odbiju saradnju, ali u tom slučaju neće biti pušteni u Izrael. Elektronska pošta se može provjeravati u slučajevima koji se odnose na javnu ili nacionalnu sigurnost.

Prošle godine izraelske sigurnosne službe su nekim strancima naredile da otvore svoju elektronsku poštu na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva, podsjeća AP.

Protivnici ovakve mjere kažu da će na meti provjera biti muslimani i posjetioci koji su se bavili propalestinskim aktivnostima. To se desilo Sandri Tamari, četrdesetdvogodišnjoj Amerikanki, porijeklom Palestinki, koja je osumnjičena da je propalestinska aktivistkinja.

Ona je odbila da da uvid u svoj e- mail i nije puštena u Izrael. Advokatica Lila Margalit iz Udruženja za građanska prava u Izraelu ocijenila je da je u “današnjem svijetu pristup ličnom e-mail nalogu jednak pristupu najdubljim mislima i ličnim životima”. Ona je tu mjeru ocijenila invazivnom i neprimjerenom za demokratsku zemlju.

Izvor: Agencije