Uništen historijski minaret u Siriji

Nekadašnji izgled minareta koji datira iz 12. vijeka (Screenshot / YouTube)

U Siriji je uništen minaret čuvene džamije Umayyad u Halepu, javili su sirijski državni mediji i antivladini aktivisti, koji su pružili različita objašnjenja o tome kako je on srušen.

Državna novinska agencija je navela da su minaret digli u zrak pobunjenici iz grupe Jabhat al-Nusra koja je povezana sa Al-Kaidom, dok je aktivista Muhamed al-Khateb sa sjedištem u Halepu rekao da je sirijski vojni tenk ispalio granatu koja je “potpuno uništila” minaret.

Ova džamija, koja datira još iz 12. vijeka, pala je u ruke pobunjenika početkom ove godine poslije žestokih sukoba u kojima je oštećeno ovo historijsko zdanje, prenosi AP.

Oblast oko džamije, međutim, i dalje je sporna, pošto su sirijske trupe raspoređene oko 200 metara od hrama, navodi Tanjug.

Čuvena džamija i obližnja srednjevjekovna pijaca su centralni dijelovi Starog grada u Halepu, koji se nalazi na listi UNESCO-ve Svjetske baštine.  

Napredovanje vojske

Sirijske snage preuzele su u srijedu, poslije četiri dana teških borbi, kontrolu nad Otaibom, strateški važnom tačkom u blizini Damaska, koju pobunjenici koriste za snabdijevanje oružjem, potvrdili su sirijski opozicioni aktivisti.

“Katastrofa se dogodila, (sirijska) vojska je ušla u Otaibu. Režim je uspio isključiti slavinu za (dopremu) oružja”, rekao je jedan od sirijskih pobunjenika iz tog grada u izjavi za agenciju Reuters.

Grad Otaiba nalazi se istočno od Damaska, gdje se četvrti dan za redom vode oštre borbe, a pojedini krugovi su navodili da je tu, prije dvije nedjelje, korišteno nedozvoljeno hemijsko oružje.

Izvor: Agencije