Detaljna istraga Carnajevog puta u Rusiju

Janet Napolitano je branila Vladin program davanja azila, koji su i Carnajevi dobili prije deset godina (AP)

Američka sekretarka za državnu sigurnost Janet Napolitano izjavila je da je njena agencija znala za prošlogodišnje putovanje jednog od osumnjičenih bostonskih bombaša Tamerlana Carnajeva u Rusiju.

Ona je rekla da je Carnajevo ime pogrešno spelovano, tako da njegov povratak u Sjedinjene Američke Države nakon šest mjeseci nadležne službe nisu zabilježile.

“Sistem je reagirao kada je napuštao zemlju, ali nije zabillježen povratak”, kazala je Napolitano.

FBI sada detaljno istražuje to putovanje, pošto se sumnja da je stariji brat tada postao radikalan i provjerava da li je bio povezan sa nekim stranim grupama.

On je u prvom slučaju bio i ispitivan nakon dojave iz Rusije i tada je stavljen na listu osoba koje se provjeravaju prilikom putovanja, navodi AP.

Azil bez problema

Međutim, pošto FBI nije pronašao nikakve podatke koji bi ga povezali sa terorizmom, pušten je da bez problema otputuje iz zemlje.

Napolitano je svjedočila pred senatskim Komitetom za pravosuđe tokom rasprave o setu novih imigracionih zakona. Ona je tom prilikom od republikanskih senatora branila Vladin program davanja azila, koji su i Carnajevi dobili prije deset godina, objašnjavajući da nadležni organi u više koraka detaljno provjeravaju svaki zahtjev.

Braća Carnajev se terete da su organizirala prošlonedjeljeni teroristički napad u Bostonu u kome su tri osobe poginule, a više od 180 povrijeđeno.

Tamerlan Carnajev je poginuo u sukobu sa policijom tokom potjere, dok je njegov mlađi brat Džohar uhapšen u petak uveče i nalazi se u bolnici.

Izvor: Agencije