U jednom pravcu za Mars želi 10.000 ljudi

Oni koji žele da pretvore naučnu fantastiku u naučne činjenice sada imaju priliku da to i učine. Jedna holandska kompanija traži dobrovoljce za putovanje na Mars.

Priča ima samo jednu manu: potencijalni astronauti neće se vratiti na Zemlju.

U čemu je stvar sa Marsom? Čini se da ovih dana svi žele otići na Crvenu planetu. Posljednja je holandska kompanija po imenu Mars-One, čiji su predstavnici došli u New York i zatražili da im se javite ako vas privlači život na Marsu.

Iz stotinu zemalja

Mars-One poručuje da se svi mogu prijaviti, a 10.000 ljudi iz stotinu zemalja već je pokazalo interesovanje i poslalo im email.

Jedan muškarac objašnjava: “Opisao bih svoj smisao za humor kao apsurdan… i sveobuhvatan.”

Možda mu neće sve biti toliko smiješno kad sazna da se neće vratiti na Zemlju. Niko neće, jer Mars-One nudi kartu u jednom smjeru.

„Zdravo. Ja sam Stephan Gunter. Imam 44 godine i Nijemac sam. Želim otići na Mars jer sam luđak za svemirom.”

Druženje sa sličnim „luđacima za Marsom”, nažalost, nije glavni cilj misije. Svakako će u njoj učestvovati samo četvero astronauta, a ideja je svake godine slati po još dvoje, muškarce i žene koji žele avanturu.

„Namjerno sam sebi postavila ciljeve koje je teško ostvariti kako bih vidjela šta znači poduzeti akciju, ispuniti te ciljeve i usput postavljati nove.”

Mars-One kaže da će slanje prve četiri osobe na Mars koštati čak šest milijardi dolara. To jeste mnogo novca, ali pomislite samo koliko će zaraditi na televizijskim pravima! Planiraju čak i reality emisiju u kojoj će birati astronaute.

Ako vam sve zvuči pomalo poznato, ne čudite se.

U februaru prošle godine, Dennis Tito, koji je Rusima platio 20 miliona dolara kako bi postao prvi svemirski turista, došao je u Washington i najavio vlastite planove za putovanje na Mars.

Titove ambicije

Tito želi 2018. na Crvenu planetu poslati dvoje supružnika. Kao Mars-One, još nije nabavio raketu, kapsulu, ni sredstva.

Ne može garantovati ni da sretni par neće dobiti karcinom kože, zauvijek nestati u nekoj crnoj rupi ili izgorjeti pri ulasku u Zemljinu atmosferu. Ali barem ih planira vratiti natrag.

Očekivano, mnogo je onih koji sumnjaju u oba projekta.

Veronica Bray s Univerziteta u Arizoni, kaže: “Ne sumnjam da možemo odvesti ljude na Mars, fizički prebaciti ljudska bića na tu planetu. Mnogo više sam skeptična u vezi s tim da li će biti živi kad stignu ili koliko dugo će tamo preživjeti.”

Moguće je da će Mars-One uspjeti da kolonizira Crvenu planetu do 2023. Riječ je o historijskoj avanturi, a u ova teška vremena, lijepo je sanjati. Sat otkucava. Ako ste zainteresovani, pošaljite svoju prijavu odmah. 

Izvor: Al Jazeera