Leon: FARC ubire milijarde dolara od droge

Leon: Vjerujem kako će sukobi ostati iza nas, no time naš posao nije završen (Reuters)

Kolumbijske revolucionarne oružane snage (FARC) kontroliraju 60 posto ukupne trgovine drogom u ovoj državi, što im godišnje donosi zaradu od milijardu američkih dolara, objavio je prvi čovjek kolumbijske policije, general Jose Roberto Leon.

FARC je osnovan 60-ih godina prošlog stoljeća kao oružano krilo kolumbijske Komunističke partije. To je najveća i najstarija pobunjenička grupa u Latinskoj Americi, a Sjedinjene Američke Države i Evropska unija je smatraju terorističkom, odgovornom za brojna ubistva i otmice.

Pretpostavlja se da snage FARC-a trenutno čini blizu 8.000 pobunjenika, a u njihovim redovima još ima iskusnih komandanata srednjeg ranga. Pobunjenici najčešće primjenjuju taktiku brzih napada, povlačenja i zasjeda, najčešće u ruralnim područjima.

Krajem prošle godine predstavnici kolumbijskih vlasti i pobunjenika u Oslu počeli su mirovne pregovore u pokušaju da se okonča skoro 50-godišnji sukob, koji je odnio hiljade života. Mjesec dana kasnije pregovori su prebačeni u glavni grad Kube, Havanu.

Bande novi problem

Službene brojke navode kako je od početka sukoba 60-ih godina do danas stradalo najmanje 600.000 ljudi, dok je skoro tri miliona raseljeno zbog sukoba. Posljednji put pregovori su održani 1999. godine, no propali su tri godine kasnije, nakon što je FARC oteo jedan komercijalni avion i senatora.

„Na dobrom smo putu do konačnog mira. Vjerujem kako će sukobi ostati iza nas, no time naš posao nije završen. Brojne bande pokušat će nastaviti posao s drogom koji je organizirao FARC i postat će naš najveći problem“, smatra Leon.

Kolumbija je najveći svjetski proizvođač droge, ujedno i najveći opskrbljivač SAD-a heroinom. Godišnje se u toj južnoameričkoj državi proizvede skoro 350 tona kokaina.

Izvor: Agencije


Povezane

Predstavnik Vlade kaže da su pregovori na Kubi ‘napredovali kako je očekivano’, a pregovarači pobunjenika da je atmosfera bila ‘veoma dobra’.

Published On 30 Nov 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO