Testni let privatne rakete Antares

Ovaj test, također, predstavlja najnoviji kosmodrom Sjedinjenih Američkih Država koji je sposoban lansirati svemirske stanice (Reuters)

Privatna raketa, napravljena u partnerstvu sa NASA-om kako bi nosila teret na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), lansirana je sa novog komercijalnog kosmodroma u Virginiji prvi put u sklopu testiranja.

Raketa Antares, koju je razvila i kojom operira  kompanija Orbital Sciences Corporation, lansirana je u nedjelju.

Administrator NASA-e Charles Bolden je u pisanom saopćenju naveo kako je „savršeno“ lansiranje Antaresa dalo dodatne dokaze kako plan svemirske agencije za strateško istraživanje napreduje.

„Ovaj test, također, predstavlja najnoviji kosmodrom Sjedinjenih Američkih Država, koji je sposoban lansirati svemirske stanice i tako otvoriti dodatne mogućnosti za komercijalne i državne korisnike“, istakao je Bolden.

Uspješne provjere

Orbital Sciences i privatna kompanija Space Exploration Technologies (SpaceX) imaju ugovore sa NASA-om u ukupnoj vrijednosti od 3,5 milijardi američkih dolara za dostavu tereta na svemirsku stanicu, istraživačko postrojenje od 100 milijardi dolara koje se nalazi 400 kilometara iznad Zemlje.

Američka NASA se odlučila za privatne kompanije za ovaj posao nakon što je „penzionirala“ program svemirskih shuttleova 2011. godine.

Nakon testa Antaresa, David Thompson, predsjednik Orbital Sciencesa, kazao je kako kompanija iz Virginije planira koristiti rezultate iz uspješne provjere od nedjelje i izvesti provjeru putovanja do svemirske stanice sa kapsulom Cygnus.

„Nastavit ćemo sa napretkom do pune demonstracije mogućnosti naših sistema pri donošenju tereta u ISS-u za samo nekoliko mjeseci“, kazao je.

Ova demonstracija je planirana za kraj juna ili početak jula.

Izvor: Agencije