Italija i dalje bez predsjednika

Četvrti krug glasanja za italijanskog predsjednika je propao.

Demokratska stranka, koja je dobila najviše povjerenja na parlamentarnim izborima, ali nije uspjela oformiti vladu, zalagala se da predsjednik postane Romano Prodi, bivši premijer vlade lijevog centra i bivši predsjednik Evropske komisije.

Prodi nije uspio dobiti 504 potrebna glasa da postane šef države.

Alessandra Musolini, inače unuka Benita Mussolinija, i zastupnica Stranke Slobode Silvija Berlusconija, u Skupštini je čak i obukla majicu s natpisom, “vrag nosi Prodija” i tako izrazila protivljenje njegovom izboru. Italijani biraju predsjednika posredno preko hiljadu i sedam senatora, zastupnika Skupštine i regija.

Predsjedniku Giorgiju Napolitanu mandat ističe 15. maja.

Pat pozicija

Novi predsjednik jedina je osoba koja bi mogla okončati pat-poziciju u Italiji koja traje od općih izbora u februaru, bilo tako što će ubijediti partije da se dogovore kako bi se konačno formirala Vlada, bilo tako što će raspisati nove izbore.

Ranije je izvor iz DP-a rekao da će Franco Marini, bivši lider umjerene Konfederacije radničkih sindikata, imati podršku i Berlusconijevog desnog centra i centrističke koalicije premijera Marija Montija na izborima za novog predsjednika.

U redovima ljevice do sada su se najčešće spominjala imena dvojice bivših premijera – Giuliana Amata i Massima D'Aleme, a na glasanju se mogu očekivati i iznenađenja, javlja Tanjug.

Istovremeno, pokret Pet zvijezda promijenio je svog kandidata, ističući da podržava akademika i ljevičarskog političara Stefana Rodota poslije povlačenja pobjednice internetskog glasanja, ugledne novinarke italijanske državne televizije RAI Milene Gabanelli.

Rodota je 90-ih bio na čelu Demokratske partije ljevice, iz koje je kasnije nastala Demokratska partija, pa se pretpostavlja da bi zbog toga mogao dobiti podršku dijela DP-a.

Izvor: Agencije