Sirijski pobunjenici zauzeli dio vojne baze

Od početka pobune u Siriji u martu 2011. godine život je u toj zemlji izgubilo više od 70.000 ljudi (AFP)

Sirijski pobunjenici su zauzeli veći dio vojne baze u strateški važnoj provinciji Homs, u blizini granice sa Libanom, saopćili su u četvrtak sirijski aktivisti.

Grupa aktivista Opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, objavila je da su pobunjenici nakon višesedmičnih borbi sa snagama režima preuzeli kontrolu nad većim dijelom vojnog kompleksa Daba, prenijela je agencija AP.

U okršajima tokom srijede, prilikom pokušaja da odbiju napad pobunjenika na spomenutu vojnu bazu, snage predsjednika Bashara al-Assada su ubile najmanje 27 ljudi, objavili su predstavnici sirijske opozicije.

Daba je bivša baza ratnog zrakoplovstva i u njenom sastavu se nalazi aerodrom, koji, međutim, nije korišten tokom dvogodišnjeg sukoba između snaga Assadovog režima i pobunjenika.

Od početka pobune u Siriji u martu 2011. godine život je u toj zemlji izgubilo više od 70.000 ljudi.

Pokušaj pomirenja razlika

U međuvremenu, u Istanbulu su se sastali Sirijci iz svih etničkih skupina u pokušaju da uspostave tijelo koje bi premostilo duboke podjele među njima i spriječilo još veće sektaške nemire, ako Assadova vlada padne.

Aktivisti, vjerske i plemenske vođe iz svih sirijskih provincija okupili su se na ključnom susretu.

Druzi, Aleviti, šiiti, suniti, Kurdi i kršćani, ujedinjeni su protiv predsjednika Bashara Al-Assada, izvještava Al Jazeerin reporter Hashem Ahelbarra.

Munthir Makhos je alevit, kao i predsjednik Sirije. On je glasni kritičar sirijske vlasti i ovdje je kako bi podržao pomirenje i opovrgnuo rasprostranjene tvrdnje da su svi Aleviti nepokolebljivo vjerni Assadu.

“Većina Alevita su protiv ovog režima, ali oni su taoci i mi ih moramo osloboditi od ovog režima”, kaže Munthir Makhos, ambasador opozicije u Francuskoj.

Optužbe opozicije

Ali pomirenje u zemlji pogođenoj krvavim građanskim ratom bit će teško.

Mnogi strahuju da se ono što je prije dvije godine započelo kao pokret za demokratiju pretvara u sveobuhvatni rat između sunita i šiita.

Te strahove odbacuje Ghassan Hitto, premijer prelazne vlade. On tvrdi da Assad potiče sektaško nasilje kako bi ojačao svoju sve slabiju poziciju.

“Kad govorimo o neprijateljstvu, to je neprijateljstvo o kojem govori režim, a kad govorimo o sektaškim podjelama, to su podjele koje sirijski režim pokušava uvesti”, ocijenio je Hitto.

“Ovo okupljanje prilika je za opoziciju da manjine uvjeri kako joj je stalo do pomirenja, da je odlučna da obuzda porast sektaškog nasilja i da će, kad Assad bude svrgnut, svi Sirijci – suniti, aleviti, šiiti ili kršćani imati jednaka prava”, izvještava Al Jazeerin reporter iz Istanbula.

Izvor: Al Jazeera i agencije