Assad: Kriza bi se mogla preliti u Jordan

Assad: Vatra neće prestati na našim granicama, cijeli svijet zna da je Jordan izložen krizi koliko i Sirija (AP)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad upozorio je u srijedu da bi se kriza iz Sirije mogla preliti u susjedni Jordan.

„Vatra neće prestati na našim granicama, cijeli svijet zna da je Jordan izložen krizi koliko i Sirija“, rekao je Assad u intervjuu za državni televizijski kanal.

U istom intervjuu, čiji su dijelovi ranije tokom dana objavljeni na Assadovoj zvaničnoj Facebook stranici, sirijski predsjednik je optužio Zapad da podržava Al-Kaidu u njegovoj državi i poručio mu je da će cijenu takvih postupaka morati platiti.

Američke snage

Istovremeno, Jordan je saopćio da američke vlasti planiraju rasporediti 200 vojnika na njegovoj teritoriji zbog „pogoršanja situacije“ u ratom razorenoj Siriji, javila je agencija AFP.

Jordanski ministar informisanja Mohamad Momani nije precizirao kada će trupe biti raspoređene, ističući da zasad nije poznato da li će sa vojnicima stići i oprema i oružje.

Jordan je jedan od glavnih američkih saveznika u regiji i u toj državi utočište je našlo skoro pola miliona sirijskih izbjeglica.

Jordanski premijer Abdullah Nsur je nedavno rekao da sirijski rat predstavlja opasnost po sigurnost u kraljevstvu i da će Jordan traziti pomoć od Vijeća sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije