Spriječena isporuka hrane Južnokorejcima

Tri automobila su u srijedu prešla na Jug iz zone krcate robom i ličnim stvarima koje su bile natrpane u kola i na krovove (Reuters)

Sjeverna Koreja je u srijedu spriječila isporuku namirnica Južnokorejcima koji su ostali u zatvorenoj zajedničkoj industrijskoj zoni Kaesong na Sjeveru, dok je predsjednica Park Geun-hye poručila da je vrijeme da se prestane s nagrađivanjem provokacija Pjongjanga, prenosi Tanjug.

Delegacija desetero biznismena koji predstavljaju 123 južnokorejske firme u Kaesongu zatražila je ulazak u zonu kako bi odnijeli hranu i druge potrepštine svom osoblju i obišli svoja postrojenja.

Specijal

Ministar za ujedinjenje u Seulu je rekao kako ih je Sjeverna Koreja informirala da je zahtjev za posjetu odbijen.

“Za žaljenje je da je Sjever odbacio zahtjev i spriječio jednu humanitarnu mjeru”, rekao je glasnogovornik Ministarstva Kim Hyung-suk.

Sjeverna Koreja je blokirala pristup Kaesongu, koji se nalazi deset kilometara od granice, od trećeg aprila zbog vojnih napetosti na Korejskom poluotoku.

Svim Južnokorejcima koji su radili u zoni rečeno je da mogu da odu ukoliko žele, ali je do srijede u Kaesongu ostalo dvjesto menadžera i vlasnika firmi koji brinu za svoju imovinu.

Povlačenje radnika

Sjever je povukao 53.000 radnika koji su radili u fabrikama u zoni i obustavio sve operacije u Kaesonu od osmog aprila.

Kim je rekao da će se humanitarni problemi samo pogoršavati kako prolaze dani, prenio je AFP.

Tri automobila su u srijedu prešla na Jug iz zone krcate robom i ličnim stvarima koje su bile natrpane u kola i na krovove.

Oh Heung-gi, zaposlen u fabrici tekstila, kaže da je situacija u krugu zone sve teža za one koji su ostali i da se oni međusobno ispomažu, ali da je problem sa hranom sve teži, prenijela je agencija Jonhap.

Industrijska zona osnovana 2004, u kojoj su kombinirane jeftina radna snaga Sjeverne Koreje i tehnologija i mašine Južne Koreje, do sada je predstavljala uspješan model saradnje dvije Koreje i nije obustavljala proizvodnju čak i u uslovima oružanih incidenata na granici dvije zemlje.

Pjongjang je u utorak rekao da Južna Koreja nastoji prebaciti odgovornost za zatvaranje Kaesonga na Sjeveru i insistira da je prinuđen na takav korak zbog politike “konfrontacije” Seula i njegovih “ratnohuškačkih” izjava.

Kriminalna odgovornost

“Marionetski režim nikad neće moći pobjeći od kriminalne odgovornosti dovođenja Kaesonga u tešku situaciju”, poručilo je u saopćenju tijelo Sjevera zaduženo za zonu.

Sjeverna Koreja je, također, odbacila ponudu Seula da se kroz razgovore nađe rješenje za sadašnju situaciju i ocijenila da je to “prevarantski trik”.

Južnokorejska predsjednica Park, koja je tokom predizborne kampanje poručivala da će voditi mnogo fleksibilniju politiku prema Sjeveru, sada je rekla da Seul zastrašivanjem neće biti uvučen u razgovore.

“Mi moramo prekinuti sa začaranim krugom razgovora i davanja pomoći dok Sjeverna Koreja prijeti i provocira”, rekla je Parkova na sastanku sa stranim ambasadorima.

U utorak je Sjeverna Koreja zaprijetila Jugu da će “udariti kao mačem” u znak odmazde, ukoliko se Seul ne izvini zbog protesta protiv Pjongjanga na kojima su spaljivane slike njihovog vođe Kim Jong-una.

Kaesong je značajan izvor čvrste valute za osiromašeni Sjever kroz poreze, doprinose i plate 53.000 zaposlenih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO