Studija: Vrh SAD-a odobrio torture

Simulacija waterboardinga - mučitelji kod zatvorenika izazivaju osjećaj utapanja (Reuters)
Simulacija waterboardinga - mučitelji kod zatvorenika izazivaju osjećaj utapanja (Reuters)

Nepristrana, nezavisna studija programa ispitivanja i pritvora kakav se provodio u godinama nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. nedvojbeno ukazuje na to da su Sjedinjene Države provodile mučenja, za što su odgovorni najviši dužnosnici, piše The New York Times.

Studija koju je proveo Constitution Project, grupa za pravna pitanja, objavljena na 577 stranica, optužuje najviše vojne i civilne vlasti SAD-a da su “odobrile i pridonijele pribjegavanju torture”.

‘Bez opravdanja’

Pribjegavanje mučenju, zaključuje studija, “nema opravdanja”, takva praksa “nanosi štetu našoj naciji” i “dovodi u potencijalnu opasnost američke vojnike budu li zarobljeni”.

Nema “čvrstih i uvjerljivih dokaza” da su metode ispitivanja mučenjem dale vrijedne informacije, jer “osoba izložena mučenju može otkriti korisne obavijesti”, ali je većina takvih obavijesti iznuđenih silom “nepouzdana”, pišu.

Netačno je da su samo trojica zatvorenika članova Al-Kaide bili mučeni simulacijom potapanja, jer je takva praksa bila daleko raširenija, stoji u studiji.

Osim toga, predsjednik George W. Bush odobrio je CIA-i korištenje “brutalnih tehnika” za određen broj zatvorenika na tajnim lokacijama, “crnim mjestima” u Tajlandu, Poljskoj, Rumuniji i Litvi.

Nakon primjene torture u zatvoru Bagram u Afganistanu tadašnji ministar odbrane Donald Rumsfeld odobrio je brutalne tehnike ispitivanja u Guantanamu, kao što su lišavanje sna, stajanje satima u neugodnim položajima, skidanje zatvorenika do gola, vezivanje lancima i udaranje zatvorenicima o zidove.

Istraživači su ispitali postupanje sa zatvorenicima u Guantanamu, u Afganistanu i Iraku te u tajnim zatvorima CIA-e.

SAD je potpisnik Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zatvorenika, no ne primjenjuje ih na članove Al-Kaide i talibane koji su zarobljeni u Afganistanu ili se nalaze u bazi Guantanamo.

Osim toga, SAD je potpisnik i međunarodne konvencije protiv mučenja, koja zahtijeva brzu istragu navoda o mučenju i isplatu naknade žrtvama.

Studija pokriva uglavnom godine mandata predsjednika Busha, no kritična je i prema nekim politikama administracije njegovog nasljednika Baracka Obame.

Vojni priručnik

Izvještaj poziva na izmjenu vojnog priručnika o ispitivanjima i traži da se i na njega izbaci dodatak M u kojem se dopušta istraga tokom 40 sati u nizu.

NYT ocjenjuje da je najvažniji dio studije možda dodatak od 22 stranice pravne i historijske analize u kojoj se objašnjava zašto su istražitelji zaključili da je SAD provodio torturu.

U tom dodatku se navode desetine pravnih slučajeva u kojima je slično postupanje u SAD-u bilo sudski gonjeno pod optužbom da se radi o torturi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO