Smrtonosna eksplozija na predizbornom skupu

Ghulam Ahmed Bilour, jedan od lidera sekularne Nacionalne Stranke Awami, povrijeđen je tokom eksplozije (AP)
Ghulam Ahmed Bilour, jedan od lidera sekularne Nacionalne Stranke Awami, povrijeđen je tokom eksplozije (AP)

U eksploziji u Pešavaru poginulo je osam ljudi, dok je 49 ranjeno, saopćili su bolnički izvori.

Bomba je eksplodirala u utorak tokom predizborne kampanje na kojoj su učestvovali viši pakistanski političari.

Ghulam Ahmed Bilour, jedan od lidera sekularne Nacionalne Stranke Awami, povrijeđen je tokom eksplozije.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Musharafu odbijena kandidatura

Bivšem pakistanskom predsjedniku Pervezu Musharrafu, koji se vratio u zemlju da bi učestvovao na parlamentarnim izborima 11. maja, odbijena je kandidatura u sve četiri izborne jedinice za koje je podnio kandidaturu, piše u utorak indijski Times of India.

Komisije koje su sastavljene od sudija visokih pakistanskih sudova odbacile su kandidaturu Musharrafa za Narodnu skupštinu u izbornim jedinicama u Islamabadu i Kasuru, pošto je nadležna služba dan ranije odbacila kandidaturu Musharrafa za učešće na parlamentarnim izborima u južnom lučkom gradu Karachiju, prenosi Tanjug.

Odbacivanje kandidature obrazloženo je prijemom primjedbi na njegovu kandidaturu na terenu, da je bivši pakistanski predsjednik prekršio Ustav uvođenjem vanrednog stanja 2007. godine, navodi indijski dnevnik.

Samonametnuti egzil

Musharraf se vratio u Pakistan 24. marta poslije skoro četiri godine provedene u samonametnutom egzilu u Dubaiju, da bi učestvovao na parlamentarnim izborima 11. maja.

Agencije podsjećaju da je Musharraf došao na vlast u vojnom puču 1999. godine i da je podnio je ostavku 2008. pošto su njegovi saveznici iz vlade izgubili na izborima, a novi saziv parlamenta mu zaprijetio opozivom.

Bivši pakistanski predsjednik, također, se suočava s mogućim hapšenjem po optužbama da nije pružio adekvatnu zaštitu bivšoj premijerki Benazir Bhutto uoči njene pogibije 2007. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Pakistanska izborna komisija imenovala privremenog premijera, a bivši predsjednik Musharraf se vratio iz izbjeglištva.

24 Mar 2013

Bivši predsednik Pakistana Pervez Musharraf vratio se u matičnu državu, iako je suočen sa sudskim gonjenjem i prijetnjama smrću koje mu upućuju pobunjenici. Musharraf je bio na vlasti u Pakistanu od 1999. do 2008., a u zemlju se vratio jer želi da učestvuje na parlamentarnim izborima 11. maja.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO