Razmatra se slanje mirovnjaka UN-a u Mali

Čad je u nedjelju poručio da će povući svoje vojnike iz Malija (AFP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razmatra prijedlog rezolucije kojom bi se UN-ovi mirovnjaci poslalo u Mali od prvog jula.

Prema prijedlogu, u Mali bi bilo poslano 12.000 vojnika UN-a, koji bi mogli zatražiti pomoć francuskih snaga u slučaju da im bude potrebna podrška u borbi protiv pobunjenika.

Stručnjaci iz 15 članica Vijeća sigurnosti trebaju se sastati u utorak da razmatraju rezoluciju čiji prijedlog je napisala Francuska, a do koje je došla agencija Reuters.

Ovom rezolucijom bi mirovnjacima i francuskim snagama bilo dozvoljeno korištenje “svih neophodnih sredstava” da se zaštite civili i da se stabiliziraju ključni gradovi, posebno na pustinjskom sjeveru Malija.

Vijeće sigurnosti se nada da će rezolucija biti usvojena do kraja aprila, a postoji mogućnost da prijedlog bude izmijenjen tokom pregovora.

Viši zvaničnik UN-a, koji je htio ostati anoniman, kazao je da bi operacija bila četvrta najveća mirovna operacija UN-a i da bi koštala otprilike 800 miliona dolara godišnje.

Pomaganje Francuskoj

Francuska, kojoj pomažu blizu 2.000 vojnika iz Čada, pokrenula je vojnu ofanzivu u januaru s ciljem da protjera borce koji su iskoristili pobunu malijskih tuareških pobunjenika i koji su zauzeli dvije trećine zapadnoafričke države.

Francuska je počela sa povlačenjem svojih 4.000 vojnika, a planira da u Maliju ostane samo 1.000 vojnika do kraja godine.

Čad je u nedjelju poručio da će, također, povući vojnike iz Malija, nakon što su pomogli Francuzima da protjeraju pobunjenike iz gradova, planina i pustinja na sjeveru.

Sirija je poručila kako postoji opasnost da sjever Malija postane odskočna daska za napad pobunjenika na regiju i na Zapad.

“Francuske snage će biti spremne pružiti podršku (mirovnjacima)”, kazao je viši diplomata Vijeća sigurnosti, koji je htio ostati anoniman.

“Ne možete tražiti od plavih kaciga (mirovnjaka) da se uključe u borbu protiv terorizma.”

Prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti predlaže da mirovne snage UN-a, koje bi trebale biti nazvane MINUSMA, od prvog jula preuzmu nadležnost od vojnih snaga u Maliju koje podržava UN, a koje su raspoređene u toj zemlji tako da preuzmu operacije od francuskih snaga.

Izvor: Agencije