Obama i Park u maju o prijetnjama Pjongjanga

Međunarodna zajednica se pribojavala da će Pjongjang 101. godišnjicu rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje obilježiti raketnim pokusom (EPA)
Međunarodna zajednica se pribojavala da će Pjongjang 101. godišnjicu rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje obilježiti raketnim pokusom (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da će 7. maja u Bijeloj kući razgovarati sa liderkom Južne Koreje Park Geun-hye o ratnim prijetnjama iz Pjongjanga. Šefovi država radit će na tome da se sa korejskog poluotoka ukloni nuklearno naoružanje.

Sjeverna Koreja poručila je da ne pristaje na, kako navode, „ponižavajući dijalog sa SAD-om“.

Dok igra toplo – hladno, prijeti Južnoj Koreji, lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un, nije zaboravio slaviti. To se vidjelo u ponedjeljak, na proslavi rođendana njegovog pokojnog djeda, osnivača Sjeverne Koreje.

Umjesto vojne parade, dan je obilježen festivalom cvijeća, koncertom i sportskim igrama vojnika.

Uprkos tenzijama, turiste ništa ne sprječava da i dalje posjećuju demilitariziranu zonu koja dijeli Korejski poluotok. Prijetnje vojnom akcijom sa sjevera pomno se prate na jugu.

„Žalosno je što nam Sjever prijeti zbog izvještavanja naših medija“, izjavio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane Kim Min-seok.

Vježbe Seula

Južna Koreja se kroz vježbe priprema za najgore u slučaju katastrofe, pa Seul neće iznenaditi ni curenje plina ili štetnih kemikalija.

Kinesko ministarstvo odbrane upozorilo je „neke države“ da ne pojačavaju svoju vojnu prisutnost u Aziji i na Pacifiku. 

„Dajući sve više važnosti sigurnosti, namjerno pojačavajući vojnu prisutnost, i jačajući vojna savezništva, ove države ne doprinose trendu ovog razdoblja, niti vode regionalnom miru i stabilnosti“, naveo je Yang Yujun, glasnogovornik ministra odbrane.

Sjedinjene Američke Države u Južnoj Koreji imaju 28.000 vojnika, a u utorak ujutro se helikopter s 21 marincem srušio blizu granice sa Sjevernom Korejom za vrijeme vojne vježbe Amerikanaca sa njihovim južnokorejskim saveznicima.

Američka vojska nesreću je opisala kao prisilno slijetanje, dok se helikopter zapalio nakon što je dotakao tlo. Šest je američkih vojnika u stabilnom stanju u bolnici.

Posjeta Kerryja

Pjongjang je u utorak postavio Seulu ultimatum zaprijetivši mu napadom ako se Južna Koreja ne izvini za svoje neprijateljsko ponašanje prema njegovom režimu, a Sjedinjene Američke Države su rekle da su spremne pregovarati sa Sjeverom ako načini jedan korak prema njima, prenosi Hina.

Specijal

Upozorenje Pjongjanga uslijedilo je dan nakon odlaska američkog državnog sekretara Johna Kerryja iz istočne Azije, gdje je boravio u četverodnevnoj turneji kako bi pružio podršku Južnoj Koreji i Japanu te pozvao Kinu da smiri susjeda.

U ponedjeljak, na dan 101. godišnjice rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje i djeda sadašnjeg čelnika, četrdesetak demonstranata u Seulu je palilo fotografije sjevernokorejskih čelnika: utemeljitelja Kim Il-sunga, njegova sina Kima Jong-ila – obojica su pokojni – i unuka Kima Jong-una.

‘Trostruko prokleti’

Ocijenivši te čine “strašnima” i “trostruko prokletima”, vrhovno zapovjedništvo sjevernokorejske vojske upozorilo je u utorak da se “osveta može bez prethodnog upozorenja ostvariti u bilo kojem trenutku sve dok Seul ne prekine s kriminalnim činovima koji vrijeđaju dostojanstvo vrhovnog zapovjedništva Sjeverne Koreje”.

Međunarodna zajednica se pribojavala da će Sjever godišnjicu 15. aprila obilježiti raketnim pokusom.

No vojska se ograničila na postavljanje ultimatuma Seulu, dodavši da bi se Južna Koreja, kada bi doista htjela dijalog i pregovore, “izvinila za sve neprijateljske čine prema Sjevernoj Koreji”.

Kim Yong-hyun, stručnjak za Sjevernu Koreju na univerzitetu Dongguk u Seulu, ističe laganu promjenu retorike Pjongjanga: “Sada se naglasak premješta na uslove za nastavak dijaloga i to nije zanemarivo”, rekao je.

Napetosti na Korejskom poluotoku su naglo porasle nakon novog paketa UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji zbog njezinog trećeg nuklearnog pokusa koji je izvela 12. februara.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja odbila je poziv Južne Koreje se vrati za pregovarački sto. U toj zemlji se istovremeno proslavlja 101. rođendan Kim Il-sunga, osnivača države.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO