Naučnici odlaze u Kinu zbog novog virusa

Još nema nijednog potvrđenog slučaja prenosa virusa H7N9 sa čovjeka na čovjeka (AFP)
Još nema nijednog potvrđenog slučaja prenosa virusa H7N9 sa čovjeka na čovjeka (AFP)

Tim međunarodnih eksperata otići će u Kinu da bi pomogao u istraživanju smrtonosnog virusa nove ptičije gripe H7N9, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kineske vlasti su objavile da se broj zaraženih novom vrstom ptičije gripe povećao za osam – na ukupno 71 osobu, od kojih je 14 umrlo, izvještavaju agencije.

Još nema nijednog potvrđenog slučaja prenosa virusa H7N9 sa čovjeka na čovjeka, rekao je Glenn Thomas, glasnogovornik SZO-a.

On je naveo da su trenutno u fokusu naučnika pijace živine, kao izvorišta bolesti, a one će biti ključne tačke i u istraživanjima međunarodnog tima.

Tim eksperata koji će otići u Kinu bit će sastavljen od najviše osmero ljudi, od kojih će polovina biti epidemiolozi i stručnjaci za nove viruse, kao i za viruse koji se prenose sa životinje na čovjeka.

Prenošenje virusa

Jedan od ciljeva njihovog rada bit će i to da odgonetnu kako se neke osobe uspijevaju izboriti sa zarazom virusom H7N9, bilo tako što se ona kod njih javlja u blažem obliku ili što se uspijevaju oporaviti od bolesti.

Međunarodna misija, u kojoj će osim kineskih biti američki, evropski i australijski stručnjaci, stići će u Kinu do subote i ostati otprilike sedam dana, saopćio je Thomas.

SZO naglašava da se pažljivo prati stanje više od 1.000 osoba koje se bile u kontaktu sa oboljelima od nove vrste ptičije gripe i da rezultati tog praćenja ne ukazuju na prenošenje virusa H7N9 sa čovjeka na čovjeka.

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), također, radi sa Pekingom na rasvjetljavanju misterije nove ptičije gripe.

“U saradnji sa kineskim vlastima radimo na analizi tržišnog lanca, kako bismo identificirali farme koje predstavljaju izvore zaražene živine”, kazao je Silvano Sofia, glasnogovornik FAO-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Sedmogodišnja djevojčica iz Pekinga, čiji se roditelji bave prodajom peradi, zaražena je virusom ptičije gripe H7N9 i za sada je u stabilnom stanju.

13 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO