Helikopter SAD-a pao blizu Sjeverne Koreje

Američki helikopter, koji je učestvovao na združenim južnokorejsko-američkim manevrima, pao je u utorak u blizini granice sa Sjevernom Korejom, ali nije bilo žrtava, saopćili su zvaničnici.

Američki vojni predstavnik rekao je da je pala letjelica marinaca u kojoj je bila tročlana posada i 13 drugih lica koja su učestvovala na vježbama.

Specijal

Nije bilo izvještaja o žrtvama, prenosi agencija Tanjug.

Zvaničnici SAD-a su opisali pad kao “tvrdo slijetanje” u okrugu Cheolwon, koji se nalazi uz granicu sa Sjevernom Korejom, prenio je AFP.

Korejski poluotok je trenutno u stanju povišenih vojnih napetosti, dijelom i zbog dvomjesečnih vojnih manevara u kojima učestvuje 200.000 vojnika Južne Koreje te 10.000 američkih, koje Pjongjang doživljava kao pripremu za invaziju. Manevri se završavaju 30. aprila.

U sadašnjem stanju zategnutosti i prijetnji preko granice, stručnjaci strahuju da bi i nenamjerni incident mogao izazvati sukob širih razmjera na Korejskom poluotoku.

U Južnoj Koreji je stalno stacionirano 28.500 američkih vojnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja proslavlja “Dan sunca” – 101. godišnjicu rođenja osnivača nacije Kim Il-sunga. Uprkos slavljeničkom raspoloženju, nema naznaka popuštanja napetosti na Korejskom poluotoku nakon odbacivanja prijedloga pregovora sa Seulom o normalizaciji odnosa. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO