Grčka otpušta 15.000 neefikasnih radnika

Grčka Vlada priprema se da otpusti 15.000 radnika, kako bi na njihovo mjesto mogle doći mlađe snage.

Ova ideja nije potekla od sadašnje Vlade. Međutim, tema je bila toliki tabu u toj zemlji, da se niko od ranijih grčkih zvaničnika nije ni usudio povući konkretne poteze. Čini se kako je premijer Antonis Samaras spreman da rizikuje.

Otpuštanje 15.000 radnika u javnom sektoru do kraja godine dio je dogovora koje su grčke vlasti postigle sa međunarodnim kreditorima. Takođe, dio je to kontroverznog paketa ekonomskih reformi na kojima su predstavnici Trojke insistirali.

Razlozi za otpuštanje radnika, koje su kreditori naveli, jesu njihova neefikasnost, rasprostranjena korupcija i kritike iz privatnog sektora. U ovom sektoru, naime, stopa nezaposlenosti je rekordno porasla, a javni službenici su do sada prolazili gotovo netaknuti.

„Uvijek me iznenađivalo to što je u zemlji sa tako visokom stopom nezaposlenosti među mladima, trenutno višom od 60 posto, hiljadama i hiljadama obrazovanih mladih ljudi u očajničkoj potrazi za poslom, ova tema uvijek bila tabu. Veoma sam zadovoljan što je Vlada spremna sada napraviti iskorak“, kazao je Poul Thomsen, šef Misije MMF-a u Grčkoj.

Sindikati protiv, javnost podijeljena

Radnici će napustiti firme putem dobrovoljnog penzioniranja. Viškom će biti smatrani i oni čiji odjeli su u međuvremenu zatvoreni, kao i zaposlenici sa kriminalnim dosijeom.

„Ovo nije žrtovanje ljudi, kao što to neki tvrde. Moramo se osloboditi osoba sa kriminalnom prošlošću i zamijeniti ih mladim i sposobnim ljudima. Tako ćemo odgovoriti na zahtjeve grčke javnosti, koja od nas traži kvalitetniji javni sektor“, kaže grčki premijer Antonis Samaras.

Sindikati neće ni da čuju za ovo.

„Ovakva politika šteti cjelokupnom društvu, svim građanima. Zahtijevamo da Vlada poštuje Ustav, koji štiti prava javnih službenika. Također, štiti nezavisnost javnih službi, koje ne bi trebale udovoljavati željama političara“, kaže Kostas Tsikrikas iz Konfederacija grčkih javnih službenika.

No, mišljenje javnosti je podijeljeno.

„Ko god ne radi svoj posao ili je prekršio zakon, treba otići. Lijeni moraju otići. Ako plaćamo poreze, želimo i adekvatne usluge. A one često nisu takve“, veli pezionerka Maria.

Stathis Stakanazis, zaposlenik u privatnom sektoru, kaže da je „potrebno učiniti javni sektor efikasnijim, ali da zbog toga ne moraju trpjeti zaposleni koji ne nose kompletnu krivicu na svojim leđima“.

Vlada je već ukinula mnoge povoljnosti koje su javni službenici imali. Stoga njen posljednji potez garantira da Grčkoj predstoji vruće sindikalno proljeće.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ekonomska kriza koja je protresla Grčku, natjerala je Grke da se za prepolovljene plate snalaze preko granice. Naš Stefan Goranović, posjetio je Bitolj, grad na krajnjem jugu Makedonije. Provjerio je imaju li Bitoljani koristi od grčkih finansijskih problema.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO