S. Koreja proslavila rođendan osnivača

Sjeverna Koreja proslavila je u ponedjeljak 101. rođendan svog osnivača Kim Il-sunga festivalom cvijeća, a napetosti na poluotoku i dalje ne popuštaju, dok Južna Koreja upozorava da bi opstanak Sjeverne mogao biti doveden u pitanje ako ne bude promjena i razvoja.

Sjeverna Koreja sedmicama prijeti da će napasti Sjedinjene Američke Države, Južnu Koreju i Japan, nakon što su joj nametnute nove sankcije kao odgovor na njen posljednji nuklearni eksperiment u februaru.

SAD je ponudio razgovore, ali pod uvjetom da Sjeverna Koreja odustane od svojih nuklearnih ambicija.

Sjeverna Koreja smatra svoje nuklearno oružje “dragocjenim mačem” i rekla je da nikada ne namjerava odustati od njega.

Seul: ‘Nema naznaka o ratu’

U Pjongjangu, sjevernokorejskoj prijestolnici, rođendan osnivača obilježen je festivalom cvijeća nazvanom po Kimu, djedu nepredvidljivog novog čelnika Kim Jong-una.

Za razliku od prijašnjih dana, kada su sjevernokorejski državni mediji objavljivali tirade protiv neprijatelja, uključujući prijetnje nuklearnim ratom, u ponedjeljak se nisu spominjale pripreme za sukob.


Proslava rođendana Kim Il-sunga

Pjongjang je bogatiji za novu skulpturu oca nacije. Najznačajniji državni praznik obilježili su vojna parada i veliki maraton. Svuda su zastave, a posebno na granicama.

Dok jedni slave, drugi demonstriraju protiv diktature u susjedstvu. Traži se otpočinjanje dijaloga i demilitarizacija poluotoka. No, uprkos strahu građana od moguće eskalacije, južnokorejski zvaničnici smatraju da nema mjesta panici.

“Mislim da su naši pojedini građani zabrinuti zbog mogućeg rata. Tome nema mjesta. Mogu potvrditi da nema takvih naznaka”, rekao je južnokorejski ministar odbrane Kim Kwan-jin.

Poznavaoci prilika na poluotoku isključuju mogućnost šireg sukoba i smatraju da međunarodna zajednica mora biti kreativnija u pregovorima.

“Problem sa kojim se suočavamo možda neće biti pravi rat, ali bi moglo doći do manjih okršaja Sjevera i Juga kao 2010. godine prilikom potapanja broda i smrti 46 južnokorejskih mornara. Moramo naći načina kako da spriječimo ovakve stvari i predvidimo šta Sjever može učiniti”, kaže dr. Emma Campbell, analitičarka sa Australskog nacionalnog univerziteta.

NATO: Poziv na dijalog

Nakon ponovljenog kineskog, poziv na dijalog sjevernokorejskim zvaničnicima uputio je i NATO. Sekretar ove organizacije, koji boravi u Japanu, upravo njihovu nepredvidivost smatra najvećim rizikom.

Specijal

“Mi ništa ne znamo o njihovim namjerama i mišljenju. NATO najoštrije osuđuje sjevernokorejske provokacije”, rekao je Anders Fogh Rasmussen.

U završnici azijske turneje, američki državni sekretar John Kerry ponovio je podršku Seulu i Tokiju.

“Jedna stvar je sigurna, a to je naše jedinstvo. Tu nema dilema. Opasni sjevernokorejski raketni program ne ugrožava samo njihove susjede nego i  vlastiti narod”, rekao je on.

Uprkos kineskom negodovanju, Sjedinjene Države su proteklih sedmica pojačale vojno prisustvo u regiji, razmjestivši dva protivraketna sistema.

Japanska i južnokorejska armija u stanju su visoke pripravnosti.

Izvori: Al Jazeera i agencije