Povećanje trgovine ljudima u EU-u

Malstrom: Ono što mi znamo vjerojatno je samo vrh ledenog brijega (EPA)
Malstrom: Ono što mi znamo vjerojatno je samo vrh ledenog brijega (EPA)

Svake godine na području Evropske unije hiljade osoba postaju žrtve trgovine ljudima, no većina država članica nije provela oštrije nove zakone koje je Unija dogovorila kako bi riješila taj problem, saopćila je Evropska komisija.

Novi zakoni, dogovoreni 2011. godine, uvode strožije kazne za prekršitelje, olakšavaju njihov sudski progon preko granica država unutar Unije i bolje štite žrtve.

Samo je šest od 27 država članica EU-a do sada uvelo nove zakone, rekla je Komisija.

Žrtve te trgovine obično su žene i uglavnom ih se prisiljava na seksualno ropstvo, ali i na težak rad i kriminalne aktivnosti. Nekima su i odstranjivani organi.

Prema informacijama koje je u ponedjeljak objavila Evropska komisija broj identificiranih žrtava te trgovine povećao se 18 posto od 2008. do 2010. na blizu 10.000, no taj broj vjerovatno predstavlja samo dio ukupnog broja žrtava.

„Ono što mi znamo vjerovatno je samo vrh ledenog brijega“, rekla je Cecilia Malmstrom, povjerenica EU-a za unutarnje poslove.

„Vrlo sam razočarana što je, uprkos uznemirujućim trendovima, samo nekoliko država uvelo zakone protiv trgovine ljudima i pozivam one koje to još nisu učinile da poštuju svoje obaveze.“

Pravne posljedice

Većina identificiranih žrtava bile su državljani Rumunije i Bugarske, dvije najsiromašnije države EU-a, a niti jedna od njih nije uvela nove zakone.

Vlade članica EU-a koje ne uvedu zajedničke zakone mogu snositi pravne posljedice ili biti novčano kažnjene.

Po statističkim podacima Međunarodne organizacije rada za 2012. godinu procjenjuje se da je gotovo 21 milion osoba u svijetu žrtva trgovine ljudima.

Izvor: Agencije


Povezane

U akciji Europola uhapšene su 103 osobe u Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Turskoj i na Kosovu.

30 Jan 2013

Sve veća potreba za jeftinom radnom snagom i sve veći zahtjevi u seks industriji učinili su svoje, izvještava Mirjana Hrga.

21 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO