Sirija: Djeca žrtve zračnog udara

Rat u Siriji ne jenjava već dvije godine (AP)

Najmanje 25 osoba, među kojima 12 djece, poginulo je u nedjelju navečer u dva zračna napada Vladinih snaga u Siriji, tvrde opozicioni aktivisti, dok državna televizija javlja da je u eksploziji automobila bombe u Halepu poginulo dvoje ljudi, a ranjeno 18, među kojima troje novinara.

Grupa aktivista Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, tvrdi da je u zračnom napadu snaga režima na selo Hadad u sjeveroistočnoj provinciji Hasakeh ubijeno 16 ljudi, uključujući najmanje troje djece i dvije žene, javlja Tanjug.

Povrijeđeni novinari

U drugom zračnom napadu na predgrađe Damaska Kabun poginulo je najmanje devetoro djece, navela je Opservatorija.

Istovremeno, državni mediji su izvijestili da su dvojica “terorista” pokušali napasti sjedište obavještajne službe u sjevernom gradu Halepu, ali da su ih snage režima spriječile i ubile jednog napadača prije nego što je drugi uspio aktivirati eksploziv.

Među 18 povrijeđenih u ovom napadu su dopisnik i dvojica kamermana državne televizije, od kojih je jedan teže povrijeđen.

Direktor Sirijske opservatorije Rami Abdel Rahman rekao je za francusku agenciju da se napad dogodio na jednom vojnom punktu blizu oficirskog kluba u zapadnom dijelu Halepa.

Sukobi u okviru rata u Siriji ne jenjavaju više od dvije godine, a do sada su, prema podacima UN-a, odnijeli više od 70.000 života. 

Izvor: Agencije