Pjongjang odbija dijalog sa Jugom o Kaesongu

Sjeverna Koreja je u nedjelju odbila ponudu Južne Koreje za dijalog o budućnosti međukorejskog industrijskog kompleksa Kaesonga koji će se možda morati zatvoriti zbog nedostatka sirovine i radne snage, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja je trećeg aprila zabranila Južnokorejcima ulazak u kompleks, smješten na njenoj teritoriji, desetak kilometara od granice.

Specijal

Iz njega je u utorak povukla 53.000 svojih radnika, u prilikama velike napetosti na poluotoku.

Čelnik za međukorejske veze pozvao je u četvrtak Pjongjang da “sjedne za pregovarački stol” kako bi se ponovo pokrenula proizvodnja u tom industrijskom kompleksu koji je otvoren 2004. kao znak spremnosti dviju Koreja na saradnju.

No Sjeverna Koreja je odbila ponudu južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje Ryoa Kihl-Jaea, ocijenivši je “besmislenom” i “podmuklom” te istaknuvši da se iza toga krije plan invazije na Sjever.

Besmislen čin

“Držimo da je ta ponuda isprazan i besmislen čin”, rekao je visoki dužnosnik Sjevernokorejskog odbora za mirno ujedinjenje, u razgovoru za sjevernokorejsku agenciju KCNA.

“Ako Jug doista želi početi dijalog , prvo mora odustati od svog ratobornog stava”, dodao je, smjerajući na zajedničke godišnje vježbe Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje koje upravo traju na jugu poluotoka.

Kompleks Kaesong u kojem rade 123 južnokorejska preduzeća bio je dosad otvoren i tokom opetovanih kriza na poluotoku, uz iznimno rijetke i kratke prekide.

Kompleks je jedini ostatak međukorejskih napora za približavanjem, nakon zamrzavanja bilateralnih veza u 2010. U 2012. je ostvario promet od 469,5 miliona američkih dolara, što je od neprocjenjive vrijednosti za Pjongjang u pogledu zapošljavanja, ubiranja poreza i prinosa deviza.

Kerry u Japanu

Američki državni sekretar John Kerry stigao je u nedjelju u Japan, posljednju etapu azijske turneje tokom koje je ranije posjetio Kinu i Južnu Koreju u vrijeme velike zabrinutosti zbog prijetnji Sjeverne Koreje, prenosi Hina.

Razgovori Kerrya i njegova domaćina japanskog ministra vanjskih poslova Fumia Kishide održat će se prije proslave Dana sunca, dana kada Sjeverna Koreja slavi rođendan Kim Il-sunga, prvog člana “komunističke dinastije” te zemlje.

Osim pitanja na Korejskom poluotoku, razgovori Kerrya i Kishide usredotočit će se i na japansko-kineske teritorijalne sporove i budućnost američkih vojnih baza u Japanu.

Kerry se u subotu sastao s kineskim čelnicima i pokušao ih nagovoriti da prisile Sjevernu Koreju na ublažavanje ratoborne retorike i postupan povratak pregovorima o svom nuklearnom programu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Američki državni sekretar stigao u Seul u sklopu trodnevne azijske turneje, Obama pozvao S. Koreju da smanji tenzije.

Published On 12 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO