Novi virus ptičije gripe širi se Kinom

Do subote je prisutnost virusa H7N9 među ljudima službeno bila ograničena na tri pokrajine na istoku zemlje (Getty Images)

Virus ptičije gripe H7N9 proširio se u nedjelju na još jednu kinesku pokrajinu, saopćila je službena kineska agencija Xinhua, koja javlja o dvije oboljele osobe u Henanu, zapadno od žarišta bolesti.

Do subote je prisutnost virusa H7N9 među ljudima službeno bila ograničena na tri pokrajine na istoku zemlje (Zhejiang, Jiangsu i Anhui) i na općinu Šangaj, istočnu metropolu.

Mogućnost pandemije

No, u subotu je prvi slučaj zabilježen u Pekingu, gdje su vlasti saopćile da je kod sedmogodišnje djevojčice, kćeri trgovaca peradi, otkriven virus te je smještena u bolnicu. Njeno stanje je sada stabilno.

Otkako je prije dvije sedmice objavljena informacija o prvom slučaju H7N9, bolest je dijagonosticirana kod 51 osobe, od kojih je 11 umrlo.

Prije ovih slučajeva koji su nedavno zabilježeni u Kini, soj virusa ptičje gripe H7N9 nije se prenosio na čovjeka.

Kao i kod najraširenijeg soja H5N1, naučnici strahuju da bi se zbog mutacije virusa bolest mogla prenositi s čovjeka na čovjeka, što bi moglo prouzrokovati pandemiju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istaknula je ove sedmice da “nema nikakvih naznaka” prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka.

Izvor: Agencije


Povezane

Sedmogodišnja djevojčica iz Pekinga, čiji se roditelji bave prodajom peradi, zaražena je virusom ptičije gripe H7N9 i za sada je u stabilnom stanju.

Published On 13 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO