Venecuela: Maduro favorit na izborima

U Venecueli su u toku posljednje pripreme za predsjedničke izbore koji se održavaju u nedjelju. Moderni elektronski uređaji za glasanje postavljeni su na više od 13.000 birališta.

Za sigurnost će biti zaduženo 125.000 vojnika.

Jedan od dvojice kandidata je Nicolas Maduro, osoba koju je sam Hugo Chavez izabrao za nasljednika.

Nicolas Maduro dolazi na predizborni skup za volanom autobusa. Bivši vozač autobusa iz Caracasa, vođa sindikata i zakleti socijalista, uvijek naglašava da potiče iz radničke klase.

Maduro se uključio u politiku veoma rano. Sa 16 godina, postao je član Socijalističke lige Venecuele.

Vanjska politika

Maduro je postao jedan od Chavezovih najbližih saradnika. Zaslužan je za savezništvo pokojnog predsjednika i Fidela Castra, izvještava Al Jazeerina reporterka Lucia Newman.

Pomogao je Chavezu da sastavi novi ustav i nakon toga bio izabran za predsjednika Državne skupštine.

“Ali Maduro je stekao najviše iskustva na polju vanjske politike, tokom šest godina na poziciji ministra vanjskih poslova. Smatra se da je igrao ključnu ulogu u jačanju utjecaja Venecuele u regiji, posebno u Latinskoj Americi i na Karibima”, navodi reporterka Newman.

Poznato je da je okrenut duhovnosti i da slijedi učenje pokojnog indijskog gurua Satije Sai Babe.

Kad se razbolio, Chavez ga je imenovao potpredsjednikom. Mnogi smatraju da ga je pripremao za zadatak koji sam Maduro nikad nije želio.

Chavezov odabranik

“Nemojte misliti da je lako stajati ovdje, na mjestu na kojem je Chavez uvijek stajao, na kojem bi i sada trebao biti. Nikad nisam tražio moć i slavu. Uvijek sam mislio da ću ostarjeti uz Chaveza, kaže Maduro.

Nema sumnje da je Madurov najjači adut činjenica to što ga je Chavez odabrao da nastavi socijalističku revoluciju. Ali hoće li to biti dovoljno?

“Nicolas nema iskustva u rukovođenju na državnom nivou, potrebno da provede politiku ove vlade. Poput ostalih, pod Chavezovom vlašću, nikad nije vodio, nego samo slijedio”, smatra Jorge Arbolnoez, bivši član državne skupštine

Ipak, Chavez je vjerovao u njega.

“Svim srcem tražim da glasate za Nicolasa Madura i izaberete ga za predsjednika”, bila je Chavezova posljednja poruka narodu, što bi u nedjelju moglo pomoći Maduru.

Izvor: Al Jazeera