Venecuela bira Chavezovog nasljednika

Birališta diljem Venezuele otvorila su se u nedjelju i građani biraju nasljednika karizmatičnog predsjednika Huga Chaveza koji je umro početkom marta.

Reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo izvještava iz četvrti Caracasa u kojem se nalazi uporište opozicionog kandidata Henriquea Caprilesa.

“Nije bitno hoćemo li pobijediti ili izgubiti. Bitno je da na ovim izborima pokažemo da se znamo boriti”, riječi su koje je Capriles izgovorio u predizbornoj kampanji.

Capriles se iskreno nada da će njegove pristalice u posljednjem trenutku u velikom broju izaći na birališta i glasati za njega, da će mu donijeti prednost i učiniti ga narednim predsjednikom Venecuele, navodi reporter Al Jazeere.

Birači mogu glasati od 6 do 18 h, odnosno od 10:30 do 22:30 po srednjoevropskom vremenu, a najizgledniji su kandidati sadašnji predsjednik 50-godišnji socijalist Nicolas Maduro kojega je već Chavez bio odredio za svoga nasljednika, te Henrique Capriles (40), čelnik opozicije.

Već od ranog jutra pred biralištima u Caracasu formiraju se redovi, a grupe tzv. chavista okupljaju se, sigurne u pobjedu, u svečanoj atmosferi uz zvuke truba, izvještava agencija Hina.

Bliskost sa Chavezom

Većina anketa Maduru, bivšem vozaču autobusa, sindikalistu i ministru vanjskih poslova daju 10 posto prednosti u odnosu na mladoga guvernera savezne države Mirande koji je 2012. izgubio predsjedničku utrku od Chaveza.

No ta prednost se posljednjih dana smanjuje a jedno istraživanje javnoga mišljenja je pokazala 7 posto prednosti.

Kako su prenijele agencije, Maduro je – kao i na svim prethodnim predizbornim okupljanjima – “igrao na kartu” bliskosti sa Chavezom: emitiran je snimak Chaveza kako mu daje blagoslov u posljednjem emotivnom obraćanju naciji od 29 miliona ljudi, pre nego što je podlegao bolesti, 5. marta ove godine.

U Karakasu, glavne avenije bile su ispunjene Madurovim pristalicama u crvenom, omiljenoj Chavezovoj boji, prenosi Reuters.

“Ja sam Chavezov sin. Spreman sam da budem vaš predsjednik”, klicao je 50-godišnji bivši vozač autobusa u centru prijestonice dok su, noseći slike pokojnog predsjednika, okupljeni pjevali slogan kampanje: “Chavez, kunem ti se, glasat ću za Madura.”

Obećanje promjena

Njegov rival, Capriles obećao je promjene na mitingu punom emocija u sjevernom gradu Akarikva u završnici njegove “gorke” predsjedničke kampanje, prenosi agencija AFP.

Capriles je obećao oživljavanje ekonomije u roku od godinu dana i rekao da njegov tim već radi na prvim ekonomskim mjerama.

“Tražim od vas priliku da pokažem da zaista mogu da vladam i učinim prave stvari”, rekao je.

Capriles obećava da neće ukinuti socijalne programe iz Chavezove ere, ali da će i iskorijeniti korupciju, navodi britanski BBC.

Energični 40-godišnji Capriles, koji bi u slučaju pobjede bio najmlađi predsjednik Venecuele, ponovo je uspio da ujedini podijeljenu opoziciju, baš kao i pred predsjedničke izbore sedmog oktobra prošle godine, kada je izgubio od Chaveza sa 11 posto razlike.

Itekako svjestan Chavezovog kulta ličnosti, posebno među siromašnima, Capriles je većinu svoje kampanje proveo negirajući Madurove tvrdnje da će odustati od socijalnih davanja – što je bio “kamen temeljac” popularnosti pokojnog predsjednika uz obećanja da će podići plate za 40 posto.

Capriles je tada osvojio 44 posto glasova, što je najbolji rezultat koji je ikada postigao kandidat opozicije u nadmetanju sa Chavezom, koji je vladao Venecuelom od 1999.

Izvor: Al Jazeera i agencije