Rat crnim listama Rusije i SAD-a

Sa ruske liste 16 Amerikanaca je direktno povezano sa slučajem ruskog uzbunjivača Sergeja Magnitskija (Reuters)

Rusija je u subotu kao odgovor na američku “crnu listu” od 18 Rusa koje optužuje da su prekršili ljudska prava u svojoj zemlji, objavila svoju “crnu listu” na kojoj se nalazi 18 američkih zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

“Rat listama nije naš izbor, ali mi ne možemo da ignoriramo otvorenu ucjenu”, navedeno je saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Na ruskoj “crnoj listi” američkih zvaničnika nalazi se, također, 18 američkih zvaničnika koji su “prekršili ljudska prava”.

Slučaj Magnitsky

Među osobama sa američke “crne liste”, kojima će biti zabranjene vize i zamrznuta sredstva u SAD-u, 16 njih je direktno povezano sa slučajem ruskog uzbunjivača Sergeja Magnitskija, koji je umro u zatvoru 2009. godine, a dvije osobe nemaju veze s tim slučajem, navodi izvor iz Kongresa, a prenosi Tanjug.

Lista sa imenima Rusa sastavljena je u okviru zakona nazvanog “Zakon Magnitski”, koji je Kongres usvojio u decembru 2012, a nazvan je po ruskom advokatu Sergeju Magnitskiju, uhapšenom 2008. godine zbog utaje poreza, nakon što je optužio zvaničnike ruske policije za krađu 230 miliona dolara.

Magnitskija su tukli u zatvoru, gdje nije dobijao ljekarsku pomoć, a tamo je i preminuo 2009. godine.

Prema “Zakonu Magnitski”, američka administracija morala je do subote da sačini prvu listu ljudi povezanih sa slučajem Magnitski ili drugim “grubim kršenjima međunarodno priznatih ljudskih prava” u Rusiji.

Rusija smatra “Zakon Magnitski” vanjskim miješanjem u njena pitanja.

Izvor: Agencije