Protesti nakon prekida suđenja Mubaraku

Ponovno suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku u subotu je prekinuto jer se predsjednik Sudskog vijeća povukao, predao slučaj Apelacionom sudu i time izazvao odgodu na neodređeno vrijeme što je izazvalo bijes u sudnici.

“Narod zahtijeva Mubarakovo pogubljenje”, vikali su u sudnici rođaci demonstranata ubijenih u ustanku kojim je 2011. Mubarak svrgnut.

Nezadovoljstvo su izrazili kad je predsjednik sudskog vijeća Mustafa Hassan Abdullah objavio odluku o povlačenju.

Ispred štićene zgrade brojniji su bili demonstranti koji su za Mubaraka. Dvije grupe demonstranata odvojio je policijski kordon i nije bilo incidenata.

Sudija Mustafa Hasan Abdulah objavio je svoju odluku na početku ponovljenog suđenja na Policijskoj akademiji u predgrađu Kaira, gdje je 84-godišnji bivši predsednik u subotu ujutro prebačen helikopterom.

Povlačenje zbog ‘nelagode’

Kako je prenijela Al Jazeerina reporterka Anita McNaught, sudija je saopćio da osjeća “nelagodu” kad je riječ o razmatranju Mubarakovog slučaja.

Mubaraku je trebalo da započeti novo suđenje, pošto je u januaru uvažena žalba na presudu kojom mu je određena doživotna kazna zatvora. 

Egipatska televizija prikazala je snimak na kom se vidi kako Mubaraka iz ambulantnog vozila iznose na nosilima i unose u Policijsku akademiju u Kairu, gdje se suđenje održava, javila je agencija France presse.

U sudnicu su na ponovljeno suđenje stigli i njegovi sinovi Gamal i Alaa, kao i bivši šef sigurnosne službe Habib al-Adly.

Mubarak je prošlog juna osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer nije uspio spriječiti ubistvo oko 900 demonstranata na protestima 2011. godine, u kojima je okončana njegova vladavina duga 29 godina.

Šest bivših Mubarakovih policijskih zvaničnika je oslobođeno optužbe.

Mubarakovi sinovi Alaa i Gamal su optuženi za korupciju. Te presude, posebno oslobađanje visokih policijskih zvaničnika, izazvalo je proteste u Kairu i drugih gradovima Egipta.

Izvor: Al Jazeera i agencije