Poljska imuna na krizu eurozone

Poljska građevinska industrija ne miruje. U posljednjih deset godina gradi se na svakom koraku.

Najveći dio sredstava iz fondova Evropske unije vlada je utrošila na infrastrukturu. Ceste su prioritet.

“Završili smo 60-65 posto planirane mreže auto-puteva, otprilike 1.000 kilometara”, kaže Piotr Popa, prvi savjetnik u Ministarstvu regionalnog razvoja Poljske.

Krah građevinske industrije u Španiji označio je početak krize u eurozoni, koju Poljska nije ni osjetila.

“U Vladi smatraju da je zadržavanje poljske zlote bilo ključ uspjeha”, izvještava iz Varšave Al Jazeerin reporter Jakov Avram.

Ministar privrede Poljske kaže da se ostanak na domaćoj valuti pokazao kao dobro rješenje jer su time mogli često amortizirati negativne tendencije kada je riječ o euru.

“To nam je omogućilo da se snažno angažiramo na vanevropskim tržištima. Mnogo smo u to vrijeme uradili na olakšicama za domaće i strane investitore”, ističe Janusz Piechocinski.

Iako se evropski, ali i mnogi domaći političari nadaju ulasku Poljske u eurozonu 2016., mišljenja o tome u ovoj zemlji su podijeljena. Ne samo među građanima, već i najvišim dužnosnicima.

Euroskepticizam

Većina poljaka Evropu i eurozonu povezuju jedino s krizom, tvrdi poljski ministar.

“Danas bi više od 62 posto Poljaka reklo ‘ne’ euru”, dodaje on.

Poljska vlada i javnost, dakle, sve više su skeptični prema budućnosti Unije. Sve to zvuči pomalo paradoksalno, pa čak i nezahvalno, reći će mnogi kritičari, jer su ovoj zemlji nedavno odobrena nova sredstva  iz fondova Evropske unije u iznosu od 73 milijarde eura.

Štaviše, bez prethodnog evropskog granta od 80 milijardi eura, recesija bi bila poljska realnost.

Nastavak gradnje autoputa također zavisi od evropskog novca. Evropska komisija je Poljskoj oprostila i koruptivnu aferu, koja još nije dobila sudski epilog.

U fokusu su bile upravo tenderske malverzacije u vezi s gradnjom cesta. Nakon što je na nekoliko sedmica blokirala sredstva za puteve, Komisija je Poljskoj uputila tranšu čim je policija uhapsila osumnjičene.

Do sada je Poljska veoma dobro profitirala od Evropske unije. Uprkos tome, rizik koji se zove eurozona još nisu spremni prihvatiti.

Izvor: Al Jazeera