NASCAR u borbi protiv zloupotrebe oružja

Rasprava o pozitivnim i negativnim stranama oštrijih zakona o oružju proširila se i na američki sport, odnosno na – automobilske trke.

Nacionalno udruženje vlasnika oružja platilo je milion dolara za sponzoriranje trke NASCAR u Teksasu.

NASCAR je za Amerikance ono što je Formula 1 za ostatak svijeta. Trke privlače više gledalaca od bilo kojeg drugog sporta, a vozači su prave superzvijezde.

Reporter Al Jazeere John Terrett objašnjava zašto je NASCAR toliko popularan.

“Teoretski, svaki od automobila (koji se trkaju) možete da kupite u bilo kojem autosalonu u Americi i da ga, ako imate novac i znanje, pretvorite u mašinu sposobnu da juri brzinom većom od 300 km na sat. To je razlog zbog kojeg je NASCAR toliko popularan”, kaže reporter Terrett.

Poslovna, a ne politička odluka

Trka, duga 500 milja ili otprilike 800 kilometara, ove godine je malo drugačija – događaj sponzorira Nacionalno udruženje vlasnika oružja, koji ga je preimenovao u NRA 500.

Organizatori tvrde kako je odluka da prihvate novac Udruženja bila poslovna, a ne politička.

“Godinama smo imali poslovne odnose sa članovima Udruženja. Već dugo su uključeni u naš sport”, kaže Eddie Gossage, upravnik Texas Motor Speedwaya.

Udruženje je i ranije ulagalo novac u NASCAR, ali nikad nije sponzoriralo velike trke, posebno ne u vrijeme dok se vodi žestoka debata o oštrijoj kontroli oružja.

Najpoznatiji vozač NASCAR-a, Dale Earnhardt Junior, kaže: “Volim loviti. Vjerujem u posjedovanje oružja, ali i u odgovornost.”

Oružje i odgovornost

Drugi vozač Clint Boyers, otišao je korak dalje. Na svoj automobil postavio je natpis: „Uz oružje dolazi odgovornost – osigurajte svoje oružje”.

Boyers poziva one koji nisu prošli obuku i nemaju ovlaštenje da nose oružje, da ga drže van dohvata djece.

Nedaleko od staze smješten je gradić prikladnog naziva Gun Barrel ili “Cijev pištolja”.

Linda Mrosko, članica grupe “Majke zahtijevaju akciju”, formirane prije nekoliko mjeseci s ciljem lobiranja za oštrije zakone, kaže: “Ovdje u Teksasu osam osoba umre svakog dana od posljedica ranjavanja. Zašto taj broj ne bismo prepolovili pomoću zakona?”

U mnogim dijelovima SAD-a, poslovni potez NASCAR-a smatra se kontroverznim. Ali ne među ljubiteljima trka u Teksasu, američkoj saveznoj državi sa najviše prodavnica oružja.

Izvor: Al Jazeera