Kerry pozvao Kinu da utječe na Pjongjang

Američki državni sekretar John Kerry sastao se u subotu u Pekingu sa najvišim zvaničnicima Kine, ključnog saveznika Sjeverne Koreje, kako bi od njih zatražio da zauzdaju Pjongjang i smire tenzije u regiju, prenosi Hina.

Specijal

Tokom prvog posjeta Kini na dužnosti državnog sekretara, Kerry nije krio želju da se Kina aktivira u odnosu sa Sjevernom Korejom koja je u zadnjih nekoliko sedmica više puta nuklearnim ratom prijetila Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji.

Kao glavni sjevernokorejski trgovinski partner, finansijska podrška i neka vrsta diplomatskog saveznika, Kina ima jedinstvenu priliku upotrijebiti svoj utjecaj na tu siromašnu i izoliranu državu, rekao je u petak navečer Kerry u glavnome gradu Južne Koreje Seulu, uoči puta u Peking.

“Gospodine predsjedniče, ovo su važna vremena, riječ je o velikim izazovima na Korejskom poluotoku, riječ je o Iranu i njegovu nuklearnom oružju, o Siriji i Bliskome istoku, te o ekonomijama širom svijeta kojima treba poticaj”, rekao je Kerry kineskome predsjedniku Xiju Jinpingu.

Presudan trenutak

U razgovoru s novinarima prije toga ni Kerry ni kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nisu doslovno spomenuli Sjevernu Koreju, ali Wang je rekao da je Kerryjev posjet “došao u presudnom trenutku”.

Prije sastanka sa Xijem, Kerry je razgovarao sa šefom kineske diplomatije Wangom Yiom, nakon što je u Peking doputovao iz Južne Koreje čijoj je predsjednici Park Geun-hye ponudio podršku Sjedinjenih Američkih Država u inicijativi da izgradi povjerenje sa Pjongjangom.

“Pred nama su očigledno pitanja koja predstavljaju ogromne izazove i ja se radujem razgovoru sa vama o tome”, rekao je Kerry Wangu, koji se složio da posjeta američkog zvaničnika dolazi u “kritičkom trenutku”, javila je agencija France Presse.

U međuvremenu, vlada u Manili saopćila je da će Washingtonu biti dozvoljeno da postavi svoje vojne baze na Filipinima ukoliko zarati sa Pjongjangom.

“Naši sporazumi u oblasti odbrane pozivaju na zajedničko djelovanje ukoliko budu napadnuti ili Filipini ili SAD”, rekao je šef filipinske diplomatije Albert del Rosario.

Na Korejskom poluotoku vladaju sve jače tenzije i sve izraženija opasnost od nuklearnog rata otkako je Pjongjang izveo raketnu probu u decembru i nuklearnu probu u februaru, uprkos sankcijama UN-a.

Kina podržava Sjevernu Koreju od Korejskog rata, okončanog 1953. godine, i mogla bi da ima veliku utjecaj na izolirani komunistički režim jer mu osigurava preko potrebnu pomoć.

Izvor: Al Jazeera i agencije