Hrvatsku brine izlazak iz CEFTA-e

U Tvornici duhana Rovinj (TDR) cigarete se rade po ustaljenoj špranci. U tom procesu nema nepoznatih detalja, za razliku od onog drugog, ulaska Hrvatske u Evropsku uniju i izlaska iz CEFTA-e.

Iako joj se u uniji otvara mogućnost tržišta od 500 miliona potrošača, najveći dio izvoza ova kompanija plasira u zemlje CEFTA-e, uglavnom u Bosnu i Hercegovinu, te Srbiju, izvijestila je novinarka Al Jazeere Ivana Brkić.

Predsjednik Uprave Davor Tomašković kaže da su veće carine za njih jako loša vijest.

On je dodao: “Mi smo zainteresirani da se taj trošak u potpunosti ukloni, odnosno da se trgovinski režim koji je sada na snazi zadrži što je moguće više”.

U najnepovoljnijoj varijanti, carinske stope na cigarete proizvedene u Hrvatskoj povećat će se u BiH s nula na 15 posto, u Srbiji s 15 na 57 posto, u Makedoniji s 27 na 42 posto, te na Kosovu s nula na 10 posto.

Višemilionski trošak

Za ovu kompaniju, koja bi zadržala iste cijene to bi bio višemilionski trošak.

“Duhanska industrija najteže je pogođena izlaskom Hrvatske iz CEFTA-e. Carinske pogodnosti od prvog sedmog više neće biti iste, što bi godišnje TDR koštalo i do 10 milijuna eura”, izvijestila je Brkić.

Lani je Hrvatska u zemlje CEFTA-e izvezla robe u vrijednosti oko 540 miliona eura. Najviše u Bosnu i Hercegovinu – 350, u Srbiju – 94 miliona eura.

Samo je TDR-ov izvoz u zemlje CEFTA-e iznosio oko 40 miliona eura.

Osim njih, i neke druge hrvatske kompanije, koje nemaju pogone u regiji su u problemima.

Gavrilović je stoga odlučio dio proizvodnje preseliti u BiH. Kraš još pregovara s tvrtkom “Mira” u Prijedoru. Podravka i Dukat još nisu objavili svoje poteze.

Ružica Gelo iz Hrvatske gospodarske komore je kazala: “Kada se generalno pogleda, može se reći da su najugroženije cigarete, mesni proizvodi, mliječni proizvodi i konditorska industrija”.

Ekonomski institut prognozirao je da bi zbog izlaska Hrvatske iz CEFTA-e ekonomija mogla pasti za 0,4 posto. To bi Hrvatska mogla izbjeći samo povoljnim rezultatom pregovora, koje Evropska komisija vodi sa zemljama CEFTA-e.

Bez liberalizacije

Iz BiH su, međutim, već poručili da Hrvatskoj neće dopustiti dodatnu liberalizaciju, koju traži za oko 300 svojih proizvoda. U rovinjskoj kompaniji ipak su optimisti.

“TDR je uvjeren da će hrvatska vlada kroz institucije EU uspjeti ispregovarati sa zemljama CEFTA-e, poglavito sa Srbijom i BiH  povoljnije carinske uvjete. Stoga ovog trenutka ne razmatramo druge mogućnosti. Naravno, ako se to ne dogodi mi ćemo razmotriti različite poslovne mogućnosti i donijeti odluku”, pojasnio je Tomašković.

Tomašković nije htio potvrditi nagađanja da bi ova tvornica dio proizvodnje mogla preseliti u Banja Luku ili Mostar. No, sve su opcije zasad otvorene.
“Kada bismo izmjestili proizvodnju iz Hrvatske za tu količinu koju govorimo bismo morali smanjivati broj zaposlenih u Kanfanaru i to na nivou do 130 zaposlenih”, dodao je Tomašković.

Do jula bit će poznati rezultati pregovora komisije sa zemljama CEFTA-e. Većina hrvatskih kompanija, koje pogađa izlazak iz te trgovinske organizacije dotad će donijeti konačnu odluku.

Izvor: Al Jazeera