Djotodia privremeni predsjednik CAR-a

Michel Djotodia, čija je pobunjenička koalicija Seleka preuzela vlast u Centralnoafričkoj Republici prošlog mjeseca, izabran je za privremenog predsjednika.

Djotodia, koji se sam proglasio za predsjednika nakon što su njegovi borci zauzeli Bangui 24. marta, bio je jedini kandidat na glasanju koje je održano na prvoj sjednici Nacionalnog prijelaznog vijeća, prenio je AFP.

Vođa pobunjenika je krajem marta odredio sastav prelazne Vlade, u kojoj kontrolira pet ministarstava, uključujući i Ministarstvo odbrane.

On je ranije rekao da planira da ostane na vlasti sljedeće tri godine, koliko je preostalo do kraja mandata zbačenog predsjednika Francoisa Bozizea.

Bozize je pobjegao iz predsjedničke palate proteklog vikenda i potražio utočiste u susjednom Kamerunu, pošto su pobunjenici napali južnoafričke vojnike koji su ga čuvali i ubili njih 13, navodi Tanjug.

Seleka je labava koalicija oružanih pobunjeničkih grupa, od kojih su mnoge učestvovale i u ranijim pobunama u toj zemlji.

Tajni zatvori

A bivšeg predsjednika te zemlje, Francoisa Bozizea, godinama su UN i Amnesty International pozivali zbog kršenja ljudskih prava zbog proizvoljnih hapšenja, mučenja, pa čak i ubistava.

Ekipa Al Jazeere snimila je jedan od tajnih zatvora. Tamo su, navodno, prema nalogu predsjednika Bozizea, mučeni protivnici.

Bozize je preuzeo vlast u državnom udaru 2003. godine. Ipak, njegova Vlada nikad nije imala punu kontrolu nad zemljom, a pobune su se nastavile.

Novi savez pobunjeničkih skupina poznat kao Seleka 2012. godine usprotivio se Vladi i prošlog mjeseca svrgnuo predsjednika.

Optužili su ga da nije poštivao dogovoreni prekid vatre koji je podrazumijevao oslobađanje političkih zatvorenika.

Bivši zatvorenik Amadou Tidjiani pokazuje gdje je bio zatvoren više od godinu i po. Ćeliju je dijelio sa 16-oricom drugih.

Većina zatvorenika bili su politički protivnici svrgnutog predsjednika Francoisa Bozizea.

Torture i ubistva

Amadou je zatvoren bez suđenja. Bio je optužen za prodaju kredita za satelitske telefone pobunjenicima.

“Ovo je lični zatvor Francoisa Bozizea. Njegova vojska je činila šta je htjela. Tukli su ljude, mučili ih, a iz ćelija smo vidjeli i kako ubijaju ljude”, kaže on.

Dva dana prije nego što su Seleka pobunjenici zauzeli glavni grad, preuzeli su i vojnu bazu Bossembele. Amadou i ostali zatvorenici su pušteni.

Većina dokumentacije iz zatvora je nestala i možda se nikad ne sazna šta se tamo zaista dogodilo.

Nova pobunjenička Vlada obećala je ostaviti zatvorenim ovo mjesto, koje predstavlja još jedno tamno poglavlje u historiji ove zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije