Berlusconi se nudi za premijera

Ne vjerujem mu, a povrh toga savez sa desnim centrom neće riješiti naše probleme, poručio je Bersani Berlusconiju (AFP)

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi pozvao je ponovo svog političkog oponenta, lidera Demokratske partije (DP), Piera Luigija Bersanija da formira koaliciju sa njegovom strankom Narod slobode (NS), izražavajući istovremeno spremnost da se opet kandidira za lidera „koalicije slobode“ i predsjednika Vlade ako bude novih izbora u Italiji.

„Neprihvatljivo je stanje da 40 dana nema Vlade. Ili će Italija odmah dobiti snažnu i stabilnu Vladu ili je bolje dati riječ Italijanima i održati izbore u junu“, rekao je u subotu na mitingu podrške NS-u u Bariju 76-godišnji političar koji je četiri puta do sada bio premijer.

Prema Berlusconijevim riječima, postoje dvije varijante – da Bersani u dijalogu s njim izabere predsjednika i formira Vladu, ili da se ide na ponovne izbore.

Bersani neće u koaliciju

Prema podacima organizatora, na mitingu je učestvovalo najmanje 150.000 ljudi.

S druge strane, u Rimu su pristalice Demokratske partije održale protest protiv siromaštva, na kom je Bersani još jednom potvrdio da ne želi u koaliciju sa Berlusconijem.

“Ne vjerujem mu, a povrh toga savez sa desnim centrom neće riješiti naše probleme“, rekao je lider DP-a, renosi Itar-Tass.

Lijevi centar na čelu sa DP-om zvanično je pobijedio na parlamentarnim izborima u februaru, ali sa minimalnom prednošću koja nije omogućila formiranje Vlade koja bi imala podršku u Parlamentu, čije preostale dvije trećine čine predstavnici Berlusconijevog desnog centra i Pokreta pet zvijezda, koji ne podržavaju nijednu Vladu, sem one koju bi sami formirali.

Izvor: Agencije