Kerry stigao u Južnu Koreju

Američki državni sekretar John Kerry stigao je u Južnu Koreju dok se tenzije sa Sjeverom nastavljaju.

Tokom trodnevne posjete, koja je počela u petak, Kerry će također posjetiti Kinu i Japan.   

“Zaista želimo da prenesemo neke čvrste poruke Pjongjangu” o denuklearizaciji, rekao je novinarima zvaničnik koji se nalazi u Kerryjevoj delegaciji.

Kerry također želi reći Seulu i Tokiju da smo “spremni i da je savezništvo bitno, te da ćemo ih braniti”, kazao je ovaj zvaničnik, koji nije želio biti imenovan.

Ovo je prva Kerryjeva posjeta ovoj regiji otkako je preuzeo funkciju američkog šefa diplomatije početkom februara i on se nada da će uvjeriti Kinu da koristi svoje diplomatske i ekonomske veze kako bi utjecala na ponašanje Sjeverne Koreje. 

‘Agresivno ponašanje’

U međuvremenu je američki predsjednik Barack Obama pozvao Sjevernu Koreju da prekine “agresivno ponašanje”.

Pentagon je u svom novom izvještaju objavio da Sjeverna Koreja vjerovatno ima nuklearno oružje koje može biti lansirano balističkom raketom, mada, kako je navedeno, to oružje nije mnogo pouzdano.

Specijal

Procjenu Obavještajne agencije za odbranu (DIA) objavio je republikanski kongresmen Doug Lamborn na saslušanju u Odboru za oružane službe u Predstavničkom domu.

Lamborn je pročitao, kako je rekao, dio povjerljivog izvještaja koji nije označen kao “povjerljiv”. Jedan drugi kongresmen je kazao da je izvještaj završen u martu, prenosi AP.

U njemu se kaže da je DIA “sa umjerenom sigurnošću procijenila” da Sjeverna Koerja “u ovom trenutku raspolaže nuklearnim oružjem” koje mogu da nose balističke rakete.

U izvještaju se dodaje da DIA smatra da to oružje nije mnogo pouzdano, što znači da možda ne bi funkcioniralo kako treba. U dijelu izvještaja koji nije označen kao “povjerljiv” ne pominje se domet tog oružja.

‘Mirno rješenje’

“Obojica se slažemo oko toga da je došao trenutak da Sjeverna Koreja prekine agresivno ponašanje i pokuša sniziti temperaturu”, rekao je Obama u zajedničkoj izjavi za novinare s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom nakon razgovora u Bijeloj kući.

“Niko ne želi vidjeti sukob na Korejskom poluotoku, ali je važno da Sjeverna Koreja, kao i sve druge zemlje na svijetu, poštuje temeljna pravila”, dodao je američki predsjednik, govoreći o gotovo svakodnevnim prijetnjama sjevernokorejskog režima, upućenim prije svega SAD-u i Južnoj Koreji.

“Nastavit ćemo rješavati neke probleme diplomatskim putem iako ćemo, kao što sam rekao i generalnom sekretaru, poduzeti sve potrebne mjere kako bismo zaštitili svoje građane i poštivali svoje obaveze prema saveznicima u regiji”, naglasio je Obama.

Ban, “duboko zabrinut… zbog aktuelnih napetosti na poluotoku”, je pozvao “susjedne zemlje, među kojima i Kinu, koje bi mogle imati utjecaja na Sjevernu Koreju, da iskoriste taj utjecaj u cilju mirnog rješenja situacije”.

Generalni sekretar UN-a, koji je iz Južne Koreje, pozdravio je i “odmjereni odgovor” američkih vlasti na izjave i mjere koje su poduzele sjevernokorejske vlasti, ali i solidarnost SAD-a s Južnom Korejom.

Izvor: Agencije