Bolivija osluškuje izbore u Venecueli

Smrću Huge Chaveza, predsjednik Bolivije Evo Morales izgubio je najjačeg političkog saveznika. Zahvaljujući njihovom odnosu, utjecaj Bolivije u Južnoj Americi znatno je porastao.

Reporterka Al Jazeere Mariana Sanchez posjetila je bolivijski grada La Paz, gdje mnogi čekaju predsjedničke izbore u Venezueli, kako bi vidjeli kakvi će biti odnosi dvije zemlje u budućnosti.

Tim predsjednika Moralesa trenutno je u vodstvu, kaže reporterka Sanchez, misleći na prijateljsku utakmicu između Bolivije i Venecuele, koja je u La Pazu organizirana povodom otvaranja fudbalskog terena sa sintetičkom travom.

Teren je dio socijalnog programa po imenu „Evo Cumple” ili „Evo ispunjava obećanja”.

To je samo jedan od mnogih programa za siromašne, osmišljen po uzoru na one u Veneculi, koja ga je u početku i finansirala.

Sumnje kritičara

„Mnogi ovdje kažu da je jedna od najznačajnijih stvari koje je Hugo Chavez ostavio iza sebe u Boliviji – pokretanje programa fokusiranih na zdravstvo, obrazovanje i sport”, kaže reporterka Al Jazeere.

Ali, dodaje, bolivijske socijalne programe sada finansira Vlada. Uglavnom zahvaljujući visokim cijenama robe, fiskalni prihodi su učetverostručeni.

Iako Bolivija Venecueli duguje 270 miliona eura, odnosi između dvije države su čvrsti.

Međutim, kritičari kažu da bi se to moglo promijeniti smrću Huge Chaveza.

„Bez obzira na rezultate izbora, građani Venecuele morat će se fokusirati na rješavanje ozbiljnih problema u vlastitoj zemlji. Zato smatram da će odnosi sa Bolivijom biti više ideološki nego ekonomski”, kaže Antonio Franco.

Ekonomisti smatraju da će, bez Chaveza, utjecaj Bolivije u regionu oslabiti.

„Bolivija je izgubila velikog saveznika. To smo vidjeli na posljednjem regionalnom susretu u Čileu. Kad je Bolivija Čileu ponudila plin u zamjenu za izlaz na Pacifik, nije dobila podršku. Dok je Chavez bio živ, podržavao je svaki prijedlog Bolivije”, smatra ekonomista Julio Alvarado.

Chavez možda jeste mnogo pomogao siromašnima u Boliviji, ali bez njega Evo Morales bi se mogao naći u teškoj situaciji.

Posebno kad je riječ o pokušajima da svojoj zemlji osigura pristup okeanu, možda će i sam, biti prisiljen na žestoke udarce.

Izvor: Al Jazeera