VE: Moskva ometa nevladine organizacije

Putin je odbacio zabrinutosti rekavši da su provjere rutinske (Reuters)

Rusija ometa rad nevladinih organizacija (NVO) novim restriktivnim zakonima i valom inspekcija, rekao je u četvrtak izaslanik Vijeća Evrope za ljudska prava.

Nils Muinieks, povjerenik za ljudska prava, priključio se sve brojnijim kritikama iz SAD-a i Evropske unije ocijenivši da novi zakon koji zahtijeva da se NVO-i registruju kao “strani agenti”, što je u doba SSSR-a bilo izjednačeno sa špijuniranjem, ima “učinak zastrašivanja”.

Kremlj kaže da se provjere ureda stotina NVO-a posljednjih sedmica provode radi poštivanja zakona no aktivisti ih smatraju kampanjom zlostavljvanja kako bi se utišale kritike predsjednika Vladimira Putina.

Historijska pozadina

Putin je odbacio iskazane zabrinutosti rekavši da su provjere rutinske. On je skupine finansirane iz inozemstva optužio da se miješaju u unutarnju politiku i da je zakon, koji se uglavnom odnosi na iz inozemstva finansirane ruske skupine koje pokušavaju utjecati na mišljenje javnosti, potreban kako bi se osigurala transparentnost.

“Zakon je loš”, rekao je Muinieks na konferenciji za medije u Moskvi i izrazio zabrinutost zbog nejasnog izbora riječi u zakonu i korištenja politički opterećenog izraza “strani agenti” što, kako je rekao, “stigmatizira” njihov rad.

“Historijska pozadina jasno ukazuje da to stvara vrlo negativnu sliku o svakome koga se povezuje s tim izrazom”, rekao je. “Ne znam mnogo sličnih zakona u Vijeću Evrope i drugim zemljama”.

Povjerenik vijeća redovito posjećuje Rusiju i druge države članice. Vijeće koje čini 47 država ima za cilj promicati demokratiju, pravnu državu i ljudska prava na evropskom kontinentu, ali ne donosi zakone i nema dovoljno moći za nametanje provedbe svojih preporuka.

Izvor: Agencije