Šef NATO-a stigao u Južnu Koreju

Generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmussen stigao je u trodnevnu posjetu Južnoj Koreji.

“Ovo je moja prva posjeta lično i prva posjeta generalnog sekretara NATO saveza, i ovo je vrlo značajan korak u našem partnerstvu”, rekao je Rasmussen.

Osim s ministrom vanjskih poslova, Rasmussen se u narednim danima treba susresti s južnokorejskom predsjednicom i ministrom odbrane.

Podgrijane tenzije

Tenzije na granici dvije zemlje dodatno podgrijava vraćanje južnokorejskih radnika iz industrijske zone Kaesong koju je Sjever zatvorio.

Keasong je bio svojevrsni simbol kooperacije dviju zemalja, no već treći dan radnici s juga nemaju pristup fabrici.

Južnokorejski ministar ujedinjenja poziva Sjevernu Koreju na pregovore o krizi u Keasongu i traži od susjeda da prestanu s provokacijama.

“Vlada izražava žaljenje jer Sjeverna Koreja ne prestaje da  provocira i nas i  međunarodnu zajednicu. Tražimo od Sjevera da prestane s kreairanjem krize na poluotoku” ocijenio je Ryoo Kihl-jae.

Sjedinjene Američke  Države spremne su da se brane od raketa koje bi Sjeverna Koreja mogla lansirati, rekao je ministar odbrane Chuck Hagel, dok je Južna Koreja potvrdila da je sposobna za presretanje raketa svog sjevernog susjeda.

U međuvremenu, na konferenciji za novinare održanoj u Pentagonu, Hagel je rekao da je SAD “potpuno spreman da se nosi sa svakom mogućnošću, svakom akcijom koju bi poduzela Sjeverna Koreja, ili bilo kojom provokacijom koju bi mogla pokrenuti”.

Dodao je da je Sjever “blizu veoma opasne linije” sa svojom ratobornom retorikom kojom “zapaljuje” situaciju.

General Martin Dempsey, načelnik Zajedničke komande američkih oružanih snaga, rekao je da se izjave Sjevera moraju uzeti ozbiljno.

Specijal

“Oni su izveli dva nuklearna testa, izveli su nekoliko uspješnih lansiranja balističkih raketa i u nedostatku konkretnih dokaza da neće nešto uraditi, moramo prihvatiti najgori scenarij”, rekao je Dempsey.

Spremnost Juga

Zvaničnici južnokorejskog Ministarstva odbrane u četvrtak su rekli da je Seul razmjestio tri ratna broda razarača i radarski sistem na zemlji, te angažirao letjelice za praćenje situacije.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Kim Min-seok rekao je na konferenciji za novinare u Seulu da ne ne može potvrditi izvještaje japanskih medija da je ispaljivač raketa Sjeverne Koreje postavljen u poziciju za lansiranje.

Japanska agencija Kyodo objavila je u četvrtak da je ispaljivač sjevernokorejskih raketa u “podiguntoj poziciji”.

Južnokorejski opservatorij predviđa da bi Sjever rakete mogao ispaliti oko 15. aprila.

Taj datum je 100-godišnjica od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje, Kim IL-sunga, djeda trenutno vladajućeg Kim Jong-una. 

Kim je rekao novinarima da je Južna Koreja u potpunosti spremna i da je sposobna da presretne rakete sa Sjevera.

Izvor: Al Jazeera i agencije