Seul očekuje napad 15. aprila

Južna Koreja i njen saveznik Sjedinjene Američke Države podigli su stepen pripravnosti svojih snaga zbog toga što se Sjeverna Koreja, kako se primiče 15. april i godišnjica rođenja utemeljitelja države, sprema izvesti jedno ili više testnih ispaljivanja raketa.

Združena komanda američkih i južnokorejskih snaga podigla je stepen zajedničke pripravnosti sa trećeg na drugi stepen koji označava “po život opasnu prijetnju”, rekao je za južnokorejsku agenciju Yonhap jedan vojni zvaničnik koji je htio ostati anoniman.

Sljedeći, ujedno i najviši – prvi stepen, znak je rata.

Hakerski napad

Južna Koreja je u srijedu saopćila da je preliminarnom istragom došla do zaključka da vladini agenti Sjeverne Koreje stoje iza hakerskog napada od prošlog mjeseca kada je oboreno 32.000 kompjutera i servera u južnokorejskim TV stanicama i bankama.

Zvaničnik južnokorejske agencije za sigurnost interneta rekao je novinarima da je napad bio sličan ranijim upadima hakera iz Sjeverne Koreje. On je rekao da se vjeruje da je šest kompjutera u Sjevernoj Koreji korišteno da se pristupi serverima u Južnoj Koreji, koristeći više od 1.000 stranih IP adresa.

Južna Koreja je saopćila da je zatražila od Kine, jedine svjetske sile koja je saveznik Pjongjanga, da obuzda Sjevernu Koreju, koja je razmjestila najmanje još jednu raketu dugog dometa.

Razmještanje raketa

Admiral Samuel Locklear, komandant američkih snaga na Pacifiku, rekao je da vojska SAD-a vjeruje da je Pjongjang razmjestio neutvrđen broj raketa Musudan na istočnoj obali.

Jedan zvaničnik iz Obamine administracije, koji nije želio biti imenovan, rekao je za agenciju Reuters: “Naša je pretpostavka da postoje dvije rakete koji oni možda pripremaju za lansiranje”.

Ispaljivanje rakete može se dogoditi “u bilo kojem trenutku od sada”, rekao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Yun Byung-Se u Parlamentu, upozorivši Pjongjang da će tim činom navući na sebe nove sankcije UN-a.

Zanemarivši upozorenja svog susjeda i savezničke Kine, sjevernokorejski režim je prošle sedmice na svoju istočnu obalu postavio dvije rakete Musudan koje teoretski imaju domet od 4.000 kilometara, što znači da mogu pogoditi Južnu Koreju, Japan i američki otok Guam, tvrdi Seul.

Kako prijetnje Pjongjanga postaju oštrije, tako i Japan ozbiljnije priprema svoj obrambeni sistem.

“S ciljem sigurnosti i dobrobiti Japanaca, spremni smo stopostotno vojno doprinijeti. Ministru odbrane (Itsunoriju) Onoderi dozvoljeno je da reagira duž ovih granica”, saopćio je japanski premijer Shino Abe.

No uprkos eskalaciji tenzija, većina analitičara smatra da do rata neće doći.

Specijal

“Ne mislim da oni žele rat. Mislim da žele da ih ljudi primijete. Mislim da lider Kim Jong-un smatra da nije dobro pozicioniran i da pokušava da se nametne kao ozbiljan vojni lider” istakao je Lowrence Freedman, profesor ratnih studija King's koledža.

Nije sve ostalo samo na prijetnjama. Sjever je već zabranio radnicima iz Južne Koreje pristup Kaesong industrijskom parku, koji se nalazi na Sjeveru. 

Zatvorena granica

Južnokorejska vojna obavještajna služba upozorava da bi Sjever mogao ispaliti raketu oko 15. aprila, na 101. godišnjicu rođenja utemeljitelja Narodne Demokratske Republike Koreje Kim Il-sunga, koji je umro 1994.

I Japan je u srijedu objavio da je u “stanju pripravnosti” za presretanje svakog projektila koji bi prijetio zemlji. Dan ranije u središtu Tokija i u okolini razmještene su rakete Patriot, a sistemi za presretanje projektila trebaju biti postavljeni i na južnom otoku Okinawi.

Ratnu retoriku, učestalu prošlih sedmica, Pjongjang je u utorak podigao na viši nivo, zaprijetivši “termonuklearnim” ratom, pri čemu je stranim državljanima u Južnoj Koreji preporučio da napuste zemlju.

U srijedu je za turiste zatvoren najveći granični prelaz između Kine i Sjeverne Koreje u Dandongu, rekao je za AFP čelnik carinske službe u tome gradu, dodajući da granica ostaje otvorena za trgovinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije