Pitali muškarce: Zašto zlostavljate žene?

Stručnjaci koji se bave problemom nasilja nad ženama odlučili su se za neuobičajenu metodu prikupljanja podataka – intervjuirali su muškarce, želeći otkriti zašto zlostavljaju žene.

Prema novom izvještaju Ujedinjenih naroda, svaki četvrti muškarac u azijsko – pacifičkoj regiji priznao je da je kriv za silovanje. U Kambodži, broj grupnih silovanja posebno je alarmantan, izvještava Aela Callan.

Iza prepunih ulica i bogatog noćnog života u glavnom gradu Kambodže Phnom Penhu kriju se veliki problemi, kao i u cijeloj zemlji.

Priznalo pet posto muškaraca

Stručnjaci su intervjuirali 10.000 muškaraca širom azijsko-pacifičke regije. Pitali su ih o razlozima za nasilje nad ženama, uključujući silovanje.

U Kambodži, 5 posto muškaraca priznalo je da je učestvovalo u grupnom silovanju, što je jedan od najviših postotaka u regiji.

Stručnjaci se nadaju da će razumijevanje problema pomoći u njegovom rješavanju.

“Uglavnom je riječ o mladim ljudima; ne pripadnicima niže ili visoke klase, nego srednje, i to starih između 18 i 23 godine”, objašnjava Tong Soprach, kolumnist.

On već deset godina istražuje problem grupnog silovanja u Kambodži. Nekoliko je sedmica pomagao ekipi Al Jazeere pronaći muškarce spremne za razgovor pod uvjetom da ostanu anonimni.

Otvoreno su govorili o dugogodišnjem običaju poznatom kao bauk (book), odnosno praksi da više muškaraca istovremeno ima seksualni odnos s jednom ženom.

“Dobri smo prijatelji i želimo biti s istom djevojkom”, kažu jedni mladići, te dodaju da plaćaju za to i da ne smatraju da čine nešto loše. “To nije silovanje, nije”, dok drugi kaže: “Ne znam da li je riječ o silovanju ili ne. Radim to jer nemam novca da sam platim djevojku.”

Wenny Kusuma, iz UN-a, kaže: “Čak i u slučajevima seksa za novac, kada žena pristaje na neke stvari, moramo tačno utvrditi da li je, na bilo koji način, pristala na neke druge stvari.”

Prošle godine, u Kambodži je procesuirano manje od 20 slučajeva grupnog silovanja. Ovi muškarci osuđeni su na sedam godina zatvora zbog silovanja 14-godišnje djevojčice. Njezina porodica kaznu smatra preblagom.

Za program prevencije

“Jednostavno ne znam šta da radim. Užasno je. Ranije sam čula za ovakve slučajeve, ali sada, kad se to dogodilo našoj kćerki, ne mogu doći sebi.”

Aela Callan izvještava iz Phnom Penha: “Ovo je prvi put da istraživači u Aziji imaju usporedne podatke, da su im muškarci rekli zašto siluju ili zlostavljaju žene. Podaci se mogu koristiti za osmišljavanje programa prevencije, posebno kod mladića i dječaka.”

Zakon o porodičnom nasilju u Kambodži usvojen je 2005. godine. Nasilje je od tada smanjeno za 15 posto. Sada dužnosnici konačno priznaju da se moraju pozabaviti i problemom seksualnog nasilja.

Izvor: Al Jazeera