Veliki broj prisilnih udaja maloljetnica

14-godišnja djevojčica, koja se udala kada je imala 11 godina, sada je majka trogodišnjeg djeteta (Reuters)

U svijetu svake godine oko 39.000 maloljetnih djevojaka bude natjerano da se uda za znatno starije muškarce.

Prema podacima Fonda Ujedinjenih naroda za populaciju (UNFPA), u 42 zemlje širom svijeta je više od trećine svih djevojaka mlađih od 18 godina već udato.

Najveći broj takvih slučajeva je u pojedinim najsiromašnijim zemljama, pri čemu je Niger na čelu te liste, jer se 75 posto djevojčica iz te zemlje uda prije nego što napuni 18 godina.

U Bangladešu ih se prije punoljetstva uda 66 posto, a u Centralnoafričkoj Republici i Čadu 68 posto.

Nevjeste od 12 godina

Najviše takvih brakova je u južnoj Aziji i u seoskim područjima podsaharske Afrike, kaže se u izvještaju UNFPA.

Kad je riječ o apsolutnim brojkama, Indija zbog svoje velike populacije ima najveći broj dječjih brakova koji učestvuju sa 47 posto u ukupnom broju takvih bračnih zajednica.

Vladina statistika Južnog Sudana govori da je u toj zemlji polovina djevojčica, dobi između 15 i 19 godina, u braku, pri čemu neke nevjeste imaju svega 12 godina, prenio je AP.

“Rasprostranjeno udavanje djevojčica otežava već ionako izražen manjak djevojčica u školama, doprinosi porastu umiranja žena pri porođaju i narušava prava djevojaka da budu oslobođene nasilja”, navedeno je u izvještaju međunarodne nevladine organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

Jedan od razloga za dječije brakove je izuzetno malo prisustvo djevojčica u školama, jer u tim siromašnim zemljama ženska djeca učestvuju sa svega 39 posto u osnovnom obrazovanju i sa 30 posto u srednjem.

Granica za stupanje u brak

Human Rights Watch je saopćio da u Južnom Sudanu postoji “gotovo potpuni nedostatak zaštite” žrtava koje pokušavaju da se odupru udaji ili žive u izopačenom braku.

Smanjenje učestalosti dječjih brakova je jedan od glavnih milenijskih ciljeva UN-a s ciljem smanjenja smrtnosti djece i majki pri porođaju.

Prema podacima ministrice zdravstva Malavija, trudnoća djevojčica učestvuje sa 30 posto u smrtnosti majki pri porođaju u toj afričkoj zemlji.

Siromašne porodice tradicionalno udaju mlade djevojke kako bi smanjile troškove za hranu, odjeću i obrazovanje.

Stariji muškarci im za mlade djevojke također poklanjaju veliki miraz, ponekad u vidu više stotina krava.

Human Rights Watch je pozvao vlasti Južnog Sudana da postave jasnu minimalnu granicu od 18 godina za stupanje u brak.

Izvor: Agencije