UN uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja zaprijetila je da će izvesti preventivni nuklearni napad na Sjedinjene Američke Države.

Na taj način pokušala je izvršiti pritisak ne bi li se diplomati Ujedinjenih naroda suzdržali od izglasavanja četvrte runde sankcija protiv Pjongjanga.

No, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne boji se prijetnji, te je u četvrtak poslijepodne jednoglasno izglasao još strožije sankcije.


Sjeverna Koreja prijeti SAD-u

Zanimljivo je kako je ovaj put i sjevernokorejski saveznik Kina, također, glasala za sankcije, iako su saveznici Kim Jong-una.

Rezolucija se odnosi na sjevernokorejske diplomate, transfer novca i pristup luksuznim dobrima.

Oštra retorika

Podrazumijeva također i zamrzavanje imovine, te zabranu putovanja dvjema kompanijama koje su povezane sa sjevernokorejskom vojskom.

“Snaga i strogost ovih sankcija podići će troškove Sjeverne Koreje i njenog nezakonitog nuklearnog programa, te nadalje zauzdati njene mogućnosti da finansira i nalazi izvore, materijale i tehnologiju za balistične projektile, konvencionalno i nuklearno naoružanje”, rekla je glasnogovornica UN-a Susan Rice.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland nazvala je prijetnje  Pjongjanga “huškačkom retorikom”, te naglasila da su Sjedinjene Američke Države u potpunosti spremne za odbranu od eventualnih sjevernokorejskih balističkih napada.

Sjeverna Koreja je već prekršila sigurnosnu rezoluciju UN-a, testiranjem raketa u decembru 2012, te novim nuklearnim testovima prošlog mjeseca.

Pjongjang ne gleda blagonaklono na vojne vježbe američkih vojnika na tlu svog saveznika na tom dijelu svijeta, u Južnoj Koreji.


Ivica Puljić uživo iz Washingtona

Oštra retorika Pjongjanga gotovo je postala sasvim uobičajena, ali posljednjih dana sve je učestalija.

Siromašan narod

“Pravda se može braniti samo kada se na snagu reagira snagom, i na nuklearno, nuklearnim. Ako SAD počne rat na kraju, to će prouzročiti plamen pravde, koji će se zapaliti kao eruptirajući vulkan u kojem će agresori nastradati i prokleta vojna demarkacijska linija, zauvijek će nestati”, kazao je jedan sjevernokorejski televizijski voditelj.

Iako Sjeverna Koreja radi na jačanju nuklearnog programa, pretpostavlja se da još nije uspjela napraviti nuklearnu glavu koja je dovoljno mala da stane na projektil koji bi mogao dosegnuti SAD.

Kim Jong-un izgleda da ne misli kakve će posljedice još jedna runda sankcija imati na njegov ionako siromašan narod. Pomoć Kine nije dovoljna. Prema procjeni UN-a ove će godine Sjevernoj Koreji nedostajati 207.000 tona hrane.

Izvor: Al Jazeera