MMF: Dodatno podržati Portugal i Irsku

Lagarde: Kreditori bi mogli pomoći tako što bi pomjerili rok za otplatu kredita (EPA)

Evropa treba učiniti sve što može da bi pomogla Portugalu i Irskoj da se vrate na finansijska tržišta i ne treba ograničavati svoju podršku samo na zajmove koje su te zemlje dobile od Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavila je šefica ove finansijske institucije Christine Lagarde.

“Bilo bi pametno da se ne sprečava povećanje pomoći”, rekla je ona za list Irish Times, dan uoči zvanične posjete Irskoj, što će biti njena prva misija u ovoj zemlji od kada je Vlada u Dublinu uzela međunarodnu finansijsku pomoć.

Dodala je da političari ne trebaju biti opušteni nakon što se globalna ekonomija prošle godine našla na ivici sloma i da postoji rizik od obnavljanja krize, prenosi Reuters.

Irska i Portugal, koji ispunjavaju bolne uvjete međunarodnih kreditora, zatražili su da im zajmovi budu povećani.

Lagarde u petak dolazi u Irsku, na sastanak sa zvaničnicima ove zemlje, u pokušaju da se pronađe rješenje za izlazak iz programa uzimanja međunarodnog kredita na kraju godine.

Ona je rekla da se ne može učiniti mnogo u pogledu kamate koju Irska mora plaćati, ali da bi kreditori mogli pomjeriti rok za otplatu kredita.

MMF vrši pritisak na EU više od godinu dana da dodatno pomogne Irskoj da bi se izvršila rekapitalizacija banaka.

Promovirati privredni rast

U međuvremenu je ministar finansija Francuske Pierre Moscovici rekao da se Evropa mora fokusirati na promoviranje privrednog rasta, a ne na rezanja u budžetu, kako bi se oživjele posustale ekonomije bloka i izbjegla produbljivanje socijalne krize.

Moscovici je upozorio u četvrtak u Briselu da će insistiranje na mjerama štednje samo pogoršati “socijalnu krizu koja vodi populizmu”.

On je priznao da Francuska neće ispuniti planirani deficit ove godine, jer se očekuje da će privreda stagnirati, ali pokušava ostvariti deficit koji bi iznosio manje od tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Mjere štednje koje su uvedene da bi se riješila dužnička kriza u zemljama eurozone gurnule su regiju u recesiju i povećale stopu nezaposlenosti, podsjeća AP.

Glasači u nekoliko zemalja pogođenih krizom demonstrirali su protiv mjera štednje i podržali euroskeptične stranke.

Posljednji takav slučaj dogodio se u Italiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Svjetski privredni rast ove godine iznosit će 3,5 posto, a eurozona i dalje predstavlja opasnost, navode stručnjaci.

Published On 23 Jan 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO