Abu Ghaith odbacio krivicu za optužbe

Čovjek identificiran kao Suleiman Abu Ghaith na slici uzetoj iz videa agencije Reuters za koji se ne navodi kada je napravljen (Reuters)

Jedan od najtraženijih članova Al Kaide i zet njenog bivšeg lidera Osame bin Ladena Suleiman Abu Ghaith, uhapšen je i izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz Turske, gdje je uhvaćen, prebačen je u Jordan, odakle su ga lokalne vlasti, u saradnji s FBI-jem uputile u njujorški zatvor.

Američki tužitelji podigli su optužnice koje ga terete da je učestvovao u zavjeri i planiranju napada 11. septembra 2001. godine, no, on se izjasnio da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret.

Hapšenje Suleimana Abu Ghaitha objavio je američki kongresmen Peter King, republikanski član Obavještajnog komiteta u Zastupničkom domu Kongresa i bivši šef Komiteta za nacionalnu sigurnost.

King je rekao da su mu informaciju o hapšenju potvrdili američki sigurnosni zvaničnici te je to opisao kao “veoma značajnu pobjedu” u ratu protiv Al-Kaide.

Izvori tvrde da je Ghaith učestvovao u napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001, te da je prvobitno priveden u Turskoj.   

Turska ga je deportirala u Jordan, tvrde ti izvori, gdje su ga zatvorile lokalne vlasti i FBI.

‘Strogo ispitivanje’

“Pohvaljujem našu CIA-u i FBI, naše saveznike u Jordanu i predsjednika Obamu za hvatanje glasnogovornika Al-Kaide Suleimana Abu Ghaitha. Vjerujem da je prošao strogo ispitivanje i da će se suočiti sa brzom i sigurnom pravdom”, rekao je King u četvrtak.   

“Dajem [Obaminoj] administraciji zasluge za ovo”, dodao je kongresmen.  

Američki izvori ukazuju da je FBI imao glavnu ulogu u operaciji pod okriljem Grupe za ispitivanje zatvorenika od visoke važnosti.  

Grupu je osnovala Obamina administracija nakon što je američki predsjednik naredio trajno gašenje programa CIA-e u sklopu kojeg su osumnjičeni zatvarani i držani u mreži tajnih zatvora tokom mandata predsjednika Georgea Busha.

Osumnjičeni su ponekad bili izloženi torturama tokom ispitivanja i bez ikakvog suđenja prebacivani u treće zemlje u sklopu procedure poznate kao “vanredno izručenje”.  

Potvrda informacija

Turske novine Hurriyet objavile su da je Abu Ghaith uhapšen prije mjesec dana u luksuznom hotelu u Ankari, ali turske vlasti su se složile da on nije počinio krivično djelo u ovoj zemlji, te su ga pustile.

On je prolazio kroz Jordan na putu za Kuvajt, nedugo nakon što je napustio Tursku, pišu ove novine.

Turski zvaničnici agenciji AP nisu htjeli potvrditi deportaciju Abu Ghaitha i njegovo hapšenje u Jordanu.

Jedan sigurnosni zvaničnik iz jordanske prijestolnice Amana rekao je da nema informacije o hapšenjima CIA-e u Jordanu.

Američki obavještajni zvaničnici nisu odgovorili na zahtjev o informacijama o hapšenju glasnogovornika Al-Kaide.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO