Gdje su nestale milijarde dolara u Iraku

Deset godina nakon što je izvršila invaziju na Irak, američka Vlada još prebrojava novac koji je uložila u rekonstrukciju te države – no bez uspjeha.

Kancelarija, odgovorna za pronevjeru miliona dolara tokom tog procesa, sada je zvanično zatvorena, dok je čovjek, koji je dobio zadatak da nadgleda projekt, koji su neki pežorativno i nazvali „Gdje su nestale milijarde?“, sada o rezultatima istrage govori pred američkim Kongresom.

Nakon svrgavanja Saddama Husseina, Sjedinjene Američke Države su obećale ponovnu izgradnju Iraka. Uskoro je, međutim, postalo jasno da su Amerikanci pokrenuli rat bez razmišljanja o posljedicama. Washington je previše trošio na Irak.

„Najmanje osam milijardi dolara američkog novca protraćeno je u Iraku“, kazao je Stuart Bowen iz Agencije za nadzor obnove Iraka.

Devet godina Bowen i njegov tim pratili su projekt koji su ocijenili dobronamjernim, ali loše osmišljenim i upravljanim.

Sjedinjene Države izdvojile su približno 61 milijardu dolara za rekonstrukciju i do prošlog septembra potrošile 53 milijarde. To je 15 miliona dolara svakog dana, tokom devet godina, bez osam milijardi koje su pronevjerene.

Vreće novca

Dio novca predan je na raspolaganje američkoj agenciji za međunarodni razvoj, poznatoj i kao USAID. No, inspektor kaže da su u praksi Pentagon i ministar odbrane Donald Rumsfeld upravljali tim sredstvima.

Kada su SAD napustile Irak 2011, 45 milijardi dolara potrošeno je na projekte usko vezane uz sigurnost. Troškovi su bili enormni, a nadzor gotovo nikakav.

Rezultati su toga pronevjere i zloupotrebe položaja, osuđeni kriminalci su bili u posjedu novca namijenjenog radnicima, a izgradnja zatvora vrijednog 40 miliona dolara nikada nije završena.

John Cockerham, bivši major, zatvoren je zbog krađe miliona dolara sa računa Vlade.

„Neki od njih imali su pristup vrećama novca i nisu se mogli oduprijeti iskušenju da ih ukradu“, naveo je Bowen.

Rezultat toga: 220 saslušanja, 104 optužnice, 82 presude i 191 milion dolara ukupnih kazni.

Bowen kaže kako je ovo „koštalo Irak, Sjedinjene Države i koalicione partnere do mjere koju niko nije predvidio prije deset godina“, kao i da dio novca nikada neće biti pronađen.

Izvor: Al Jazeera i agencije