Zaplijenjeno 450 miliona eura imovine mafije

Većina uhapšenih pripada dvijema lokalnim mafijaškim porodicama (EPA)
Većina uhapšenih pripada dvijema lokalnim mafijaškim porodicama (EPA)

Italijanska policija zaplijenila je u utorak imovinu mafije vrijednu 450 miliona eura u akciji u kojoj je uhapšeno 20 ljudi, među njima i jedan Britanac osumnjičen za povezanost sa Irskom republikanskom armijom (IRA).

Istraga je počela 2008. godine i bila je usmjerena na pripadnike mafije ‘Ndrangheta, koja djeluje u regionu Calabria na jugu Italije, i na njihove investicije u oblasti turizma i nekretnina, javio je AFP.

Među zaplijenjenom imovinom je i nekoliko odmarališta.

Turizam i nekretnine

Policija je saopćila da većina uhapšenih pripada dvijema lokalnim mafijaškim porodicama.

Među njima su i dva Španca i jedan Britanac, koji su uhapšeni u zajedničkoj akciji španske i britanske policije, navedeno je u saopćenju, bez preciziranja gdje su izvršena hapšenja.

Policija je navela da britanski inspektori smatraju da je Britanac blizak grupi IRA koja je danas skoro potpuno rasformirana.

Na osnovu svojih investicija na jugu Italije, taj čovjek je ponovo investirao velike sume novca, navela je policija.

Kalabrijska mafija i španski biznismeni zajednički su pravili turističke i stambene objekte u Calabriji od 2005. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Italija ide u susret februarskim izborima boreći se protiv jednog od najvećih problema ovog društva – mafije. Dok banke sve manje odobravaju kredite zbog katastrofalnog stanja u sektoru, kriminalci peru novac ulaganjem u zakonite poslove i dodatno ugrožavaju italijansku ekonomsku perspektivu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO