Izrael će reagirati zbog sirijskog sukoba

Izraelski ambasador u UN-u Ron Prosor obavijestio je Vijeće sigurnosti o granatama koje iz Sirije padaju u Izrael (AP)

Izrael je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda upozorio da ne treba da se očekuje da će ta država biti pasivna dok se građanski rat u Siriji širi preko granica, a Rusija je upozorila da oružane grupe ugrožavaju sigurnost između zemalja boreći se u demilitariziranoj zoni, prenosi Tanjug.

Izraelski ambasador u UN-u Ron Prosor obavijestio je 15-člano Vijeće o granatama koje iz Sirije padaju u Izrael.

“Ne može se očekivati da Izrael sjedi skrštenih ruku dok se ugrožavaju životi njenih građana zbog nemarnih akcija sirijske Vlade. Izrael je do sada pokazao maksimalnu uzdržanost”, napisao je Prosor Vijeću sigurnosti.

Izrael nema reputaciju da nepomično posmatra događaje, naveo je Reuters.

Ministar odbrane Izraela Ehud Barak je rekao da je napad na sirijski vojni kompleks 30. januara pokazao da je Izrael ozbiljan kada je u pitanju spriječavanje priliva teškog naoružanja u Liban, stavljajući tako na znanje da je Izrael izveo taj napad.

Ujedinjeni narodi su saopćili da je više od 70.000 ljudi poginulo u sirijskom sukobu koji traje dvije godine, odnosno otkako je počela pobuna protiv Vlade predsjednika Bashara al-Assada. Mirne demonstracije, navodi britanska agencija, prerasle su u nasilje kada su se vladine snage obrušile na neistomišljenike, navodi Reuters.

Sa skoro milion sirijskih izbjeglica koji su došli u susjedne države Tursku, Jordan, Irak i Liban a sukob se pogoršava, UN su bile upozorile da borbe poprimaju sektaške dimenzije i da bi mogle da se preliju u regiju.

Opasna pojava

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin, predsjednik Vijeća u martu, rekao je da prijetnju po sigurnosnu situaciju između Sirije i Izraela ugrožava i “nova i opasna pojava” a to su oružane grupe koje su aktivne u takozvanoj zoni razdvajanja na Golanskoj visoravni između dvije zemlje.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. godine. Sirijskim vojnicima zabranjen je ulazak u zonu razdvajanja i to na osnovu prekida vatre 1973. godine, koji je ozvaničen 1974.

Izrael i Sirija su još tehnički u ratu. Zonom razdvajanja patroliraju mirovne snage UN.

“Tako nešto potencijalno može da ugrozi sigurnost između Sirije i Izraela”, rekao je Čurkin novinarima, dodajući da mirovne snage (UNDOF) ne mogu da se nose sa situacijom.

“Nažalost, UNDOF nema mandat niti opremu da se nosi sa situacijom, jer je riječ o nenaoružanim posmatračima”, dodao je Čurkin.

Hrvatska Vlada saopćila je u četvrtak da planira da povuče svoje vojnike iz UNDOF-a kao mjeru predostrožnosti, nakon što su mediji izvijestili da je hrvatsko oružje poslato sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv Assada, navodi Reuters.

Hrvatska ima 98 vojnika u UNDOF koji broji ukupno 1.000 ljudi.

Vijeće sigurnosti UN-a se nalazi u ćorsokaku kada je u pitanju Sirija, i to od 2011. godine zbog odbijanja Rusije i Kine da se u Vijeću razmatra uvođenje sankcija Assadovoj vladi.

Te dvije zemlje su tri puta uložile veto na rezolucije u kojima se osuđuje sirijska Vlada zbog načina na koji se obrušila na opozicione grupe, prenijela je britanska agencija.

Izvor: Agencije