U Španiji više od pet miliona nezaposlenih

Broj nezaposlenih u Španiji osoba u februaru je, na mjesečnom nivou, porastao za 59.444, ili 1,9 posto, na 5,04 miliona (AP)

Broj nezaposlenih u Španiji u februaru premašio je pet miliona, zbog nastavka usporavanja četvrte najveće ekonomije eurozone i uvođenja oštrih mjera štednje, saopćilo je špansko Ministarstvo rada.

Broj nezaposlenih osoba u februaru je, na mjesečnom nivou, porastao za 59.444, ili 1,9 posto, na 5,04 miliona, navedeno je u saopćenju ministarstva, prenosi AFP.

Ukupna stopa nezaposlenosti je u četvrtom kvartalu 2012. godine iznosila 26,02 posto, što je najviši nivo od 1975. godine.

Španija je zaglavljena u dvostrukoj recesiji, budući da se nikako nije oporavila od pucanja sektora nekretnina 2008. godine.

Oštro smanjenje

Konzervativna Vlada premijera Mariana Rajoyja provela je oštro smanjenje potrošnje i podizanje poreza, s ciljem uštede 150 milijardi eura u periodu između 2012. i 2014.  godine.

Premijer Rajoy je u februaru u Parlamentu održao govor o stanju nacije, rekavši da neće biti otpuštanja, ali da se ekonomske reforme moraju provesti.

Istakao je kako je njegova Vlada uspjela zadržati deficit ispod sedam posto bruto društvenog proizvoda (BDP), izbjegnut je totalni kolaps i preuzete su sve mjere kako bi Španija izašla iz krize.

“Nema zelenih vizija ranog proljeća. Ekonomska i socijalna realnost naše zemlje je izuzetno teška, a procesi promjena su u toku. I zbog toga moram odgovoriti onima koji traže izvjesne poštede da se to neće dogoditi ni na jednu minutu”, kazao je Rajoy.

Izvor: Agencije