Švicarci za ograničenje zarada

Švicarci su nezadovoljni zbog isplata milionskih zarada i bonusa menadžerima, iako je bankarski gigant UBS izgubio neko milijardi eura (Reuters)
Švicarci su nezadovoljni zbog isplata milionskih zarada i bonusa menadžerima, iako je bankarski gigant UBS izgubio neko milijardi eura (Reuters)

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom na referendumu podržali prijedlog o uvođenju striktnih kontrola zarada izvršnih zvaničnika, pokazuju konačni rezultati izjašnjavanja.

Skoro 68 posto glasača izjasnilo se za pravo akcionara da ulože veto na kompenzacije i velike bonuse menadžera koji dolaze u kompanije ili ih napuštaju.

Konačni rezultati pokazuju da je svih 26 švicarskih kantona podržalo prijedloge koje su poslovni krugovi ocijenili kao štetne za konkurentnost Švicarske.

Prijedloge je podržalo oko 1,6 miliona građana, a protiv njih je glasalo oko 762.000 ljudi, prenose agencije.

Referendum je održan samo nekoliko dana nakon što je Evropska unija (EU) usvojila mjere o ograničavanju bonusa u bankama.

Nezadovoljno Švicarci

Švicarci su nezadovoljni zbog toga što je nastavljena praksa isplata milionskih zarada i bonusa menadžerima, iako je bankarski gigant UBS izgubio nekoliko milijardi eura, a hiljade ljudi dobilo otkaze u gigantu farmaceutske industrije Novartis.

Akcionari sada dobijaju pravo veta na visinu zarada i zabranjuje se isplata “zlatnih dobrodošlica” i “zlatnih ispraćaja”.

Menadžeri koji prekrše ova pravila mogu završiti u zatvoru.

Pojedine evropske zemlje, kao što su Holandija i Danska, već su usvojile slične zakone prema kojima akcionari mogu ograničiti bonuse izvršnih zvaničnika.

U Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji akcionari mogu glasati o tome, ali odluka nije obavezujuća.

Do sada nijedna kompanija nije objavila da će napustiti Švicarsku ako prijedlozi budu usvojeni.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO