Slovenci vjeruju u formiranje vlade

Anketirani Slovenci ipak ne vjeruju da će se vlada duže održati (AFP)
Anketirani Slovenci ipak ne vjeruju da će se vlada duže održati (AFP)

Skoro dvije trećine Slovenaca vjeruje da će mandatarka za sastav nove vlade Alenka Bratušek uspjeti u sastavljanju vlade i koalicije, ali ne vjeruju da će se ona duže održati, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo.

Na pitanje vjeruju li da će Bratušek uspjeti sastaviti vladu 62 posto ispitanika, u telefonskoj anketi koju je vodeći slovenski list proveo prošle sedmice, odgovorilo je potvrdno, dok 32 posto smatra da joj to neće uspjeti, prenosi Hina.

Parlament je u srijedu većinom glasova Bratušek imenovao za mandatarku nove vlade, ali ona tek treba predložiti njen sastav i u roku od dvije sedmice od Parlamenta za nju tražiti povjerenje.

Oko 55 posto ispitanika rad Janšine Vlade u njenom jednogodišnjem mandatu ocijenilo je slabim ili vrlo slabim.

U međuvremenu, mandatarka dogovara program vlade i koaliciju koju bi sastavljale četiri stranke, njena Pozitivna Slovenija (PS) te Građanska lista (GL), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD).

Na pitanje koliko bi vlada koju će ona formirati mogla trajati, 37 posto ispitanika navelo je godinu dana, 27 posto misli da će to biti samo nekoliko mjeseci, a ostali da bi nova vlada mogla na vlasti ostati do redovnih parlamentarnih izbora 2015. godine.

Izborom Bratušek za mandatarku Parlament je izrekao nepovjerenje Vladi Janeza Janše, koja nastavlja obavljati tekuće poslove do početka djelovanja nove vlade.

U anketi Dela 55 posto ispitanika rad Janšine Vlade u njenom jednogodišnjem mandatu ocijenilo je slabim ili vrlo slabim, a da je radila dobro ili vrlo dobro misli 20 posto ispitanika.

Izvor: Agencije


Povezane

Na čelo slovenačke vlade prvi put došla je žena. Tako je kasno u utorak uvečer odlučio Parlament, koji je izglasao nepoverenje vladi Janeza Janše i na njegovo mjesto postavio predsjednicu Pozitivne Slovenije, Alenku Bratušek. 

Nastavlja se politička kriza u Sloveniji. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je formalno podnošenje ostavke. Iz vladajuće koalicije povlači se i DESUS, čiji je Erjavec predsjednik. Koaliciju je već napustila Građanska lista. Pozitivna Slovenija, stranka sa najviše mandata u Parlamentu, predložila je mandatarku za sastav nove vlade. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO